Talentmanagement en duurzame inzetbaarheid – Gregory Sedoc (LHH)
Namens LHH geeft Gregory Sedoc een presentatie op MainStage over talentmanagement en duurzame inzetbaarheid. Zijn ervaringen in de topsport heeft hij verwerkt in een inspirerend verhaal over het verleggen van grenzen, blijvend investeren in je eigen talenten, omgaan met tegenslagen en keuzes maken naar nieuwe stappen in je loopbaan. LHH is wereldwijd toonaangevend in workforce transformation, talent- en leiderschapsontwikkeling. Zij begeleiden organisaties bij het herkennen, ontwikkelen en bewegen van hun talent, met als doel duurzame inzetbaarheid van medewerkers te realiseren.
Je zei ooit dat het winnen van de Europese indoorkampioenschappen op de 60m horden in 2007 ‘ongelooflijk’ was en je had nooit gedacht dat je Europees kampioen zou worden. Kun je iets vertellen over je carrière als sporter en hoe je naast topsport ook je maatschappelijke carrière kunt managen?
Ik ben op mijn vierde begonnen met atletiek. Uiteindelijk heb ik 18 jaar lang op het allerhoogste niveau aan atletiek gedaan. Wat begon als een kinderdroom, resulteerde uiteindelijk in drie deelnames aan de Olympische Spelen, Europees kampioen, vice Europees kampioen en meer dan 13 keer Nederlands kampioen hordelopen. In die tijd was het allemaal niet zo goed geregeld als nu. Dat was ook de reden dat ik in 2005 solliciteerde bij Defensie. Daar werd ik opgenomen in de topsportselectie. Dat was fantastisch. Naast het harde trainen kreeg ik ook de ruimte om te werken aan mijn maatschappelijke carrière. Ik was een druk baasje en vond het belangrijk om in mezelf te investeren. Ik heb naast mijn sportcarrière ook diverse opleidingen gevolgd.
Als topsporter verleg je grenzen. Hoe vertaal je dit naar werken in organisaties? In het verleggen van grenzen is er het gevaar van burn-out, waar veel medewerkers last van hebben. Hoe heb je dit kunnen ontwijken en welke tips kun je de lezers meegeven?
Het allerbelangrijkste is het bewaken van je eigen grenzen. Dat betekent dat je binnen je eigen mogelijkheden de grenzen kunt opzoeken, maar er tegelijkertijd ook goed op moet letten dat je er niet overheen gaat. Dat is vaak lastig, omdat veel mensen meer en beter willen. Daarom is de omgeving belangrijk om je daarop te attenderen. Ik heb zelf gelukkig geen burn- out gehad, wel een zware depressie. Ik heb geleerd om daarmee om te gaan. De belangrijkste les die ik daarvan heb geleerd is om te doceren. Net zoals bij sporten. Na een zware training is herstel het belangrijkst.
Een vraag over verschillen en parallellen tussen topsport en de werkvloer. Topsport is – zoals je vaak hoort – een individuele en egoïstische aangelegenheid. Je werkt samen in een organisatie, vaak in teams. Welke verschillen en welke overeenkomsten zie je?
Ik denk dat er weinig verschil is tussen topsport en het werken in een organisatie. Als topsporter moet je keuzes maken, waarbij jouw omgeving vindt dat je egoïstisch bent. Dat betekent niet dat je dat ook daadwerkelijk bent. Dat komt omdat de verschillen in de topsport klein zijn. Als dat betekent dat je ergens niet aanwezig kunt zijn of dat je wat langer door moet trainen, dan kan dat bij de ander egoïstisch overkomen. Als atleet was ik inderdaad individueel bezig, maar ook altijd met een team. Ik werkte met mijn coaches en medisch begeleidingsteam aan ons gezamenlijk doel.
Ik heb eerlijk gezegd nooit in het bedrijfsleven gewerkt. Bij de politie werken wij vaak alleen of met z’n tweeën. Maar we zijn onderdeel van een team, een team specialisten met een gezamenlijk doel, in mijn geval boeven vangen. Dat lukt niet als je individueel werkt, zonder specialisten. Ik zie dan ook veel overeenkomsten met werken in een organisatie en topsport.
Er moet een tijd in je leven zijn geweest waarin je alleen gefocust was op sport, heb je ooit nagedacht over het leven na het sporten?
Ik heb de laatste vier jaar van mijn carrière nagedacht over wat ik zou doen als ik zou stoppen met topsport. Dat is de reden dat ik al tijdens mijn carrière heb gesolliciteerd bij de politie. Dat was een mooie overgang na mijn topsportcarrière.
Het overwinnen van teleurstellingen is onvermijdelijk in de sport. Wat is je grootste teleurstelling en hoe heb je die overwonnen?
Mijn grootste teleurstelling was dat ik in de vorm van mijn leven was tijdens de Olympische spelen in Londen. Ik stond in de halve finale en ik scheurde mijn kuit. Ik wist zeker dat ik daar een medaille kon halen, maar door die blessure was ik kon verder.
Je hebt een lange sportcarrière achter de rug, hoe ben je op de lange termijn inzetbaar gebleven en welke lessen kunnen lezers trekken uit je verhaal? Hoe kunnen deze zich vertalen naar de werkvloer?
Ik hoop dat de lezers na het lezen van mijn verhaal geïnspireerd zijn geraakt om het beste uit zichzelf te halen. Dat heb ik gedaan door mijn passie en mijn droom na te jagen. Ik wilde als topsporter in een vol stadion lopen. Dat is gelukt door mijn doelen smart te maken en te beseffen dat mijn passie voor de sport ervoor heeft gezorgd dat ik mijn droom kon leven.
Hoe is de kans ontstaan om sportcommentator te worden?
Ik ben in 2015 gevraagd om tijdens de atletiekwedstrijden als analist aan de slag te gaan. Dat is goed bevallen. Sindsdien verzorg ik de analysis op tv bij alle grote toernooien.
Hoe was de overgang? Je moet verschillende soorten opleiding en training hebben gehad, of verder studeren – hoe was het voorbereidingsproces?
Ik heb tijdens mijn sportcarrière altijd gestudeerd. Ik wilde altijd naast het sporten ook iets doen aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ook heb ik tijdens mijn carrière de politieacademie gevolgd die ik met succes heb afgerond. Ik werk nu al meer dan acht jaar bij de politie.
Wat wil je dat de deelnemers van MainStage na deze presentatie meenemen naar de werkvloer waar ze morgen direct mee aan de slag kunnen?
Stap even uit de alledaagse beslommeringen en ga eens voor jezelf na, wat is je doel? Waar sta je over vier jaar en hoe ga je dat bereiken. En neem de vervolgstappen die nodig zijn om je doel ook daadwerkelijk te verwezenlijken.
LHH is partner van MainStage en HR Live. Namens LHH geeft Gregory Sedoc op MainStage een presentatie over talentmanagement en duurzame inzetbaarheid. Klik hier voor meer informatie en tickets.