Checklists
Laatst gewijzigd op: 4 augustus 2020
LinkedIn

Werven via Linkedin

Wilt u personeel werven via LinkedIn? LinkedIn kan een handige methode zijn om nieuwe medewerkers te vinden en benaderen. Werven via LinkedIn hoeft geen vervanging te zijn van uw huidige wervingsmethode, het kan ook een aanvulling zijn. Er zijn verschillende manieren waarop u dit kunt aanpakken. Ook zijn er een aantal tips en trucs die u kunt toepassen om de werving succesvol te maken. Gebruik daarvoor deze checklist.

Vacaturetekst

Zorg er ten eerste voor dat u een aantrekkelijke vacaturetekst schrijft. Dat is hetzelfde als bij een vacaturetekst die u op een andere plek zou uitzetten. Houd hierbij wel rekening met de termen die op LinkedIn veel gebruikt worden door en voor de betreffende doelgroep. Heeft u bijvoorbeeld een vacature voor een redacteur? Doe dan eens onderzoek welke woorden door en voor redacteuren vaak gebruikt worden voor deze functie. Denk aan woorden zoals ‘content marketeer’, ‘auteur’ of ‘copy writer’.  Zo zorgt u ervoor dat u voldoende juiste mensen bereikt.

Let op de hashtags die mensen gebruiken. Kandidaten kunnen vacatures zoeken in de database van LinkedIn en gebruiken hiervoor de zoekwoorden die zijzelf als typerend voor de gezochte functie beschouwen.

Drie manieren

Er zijn grofweg drie verschillende manieren om uw vacature uit te zetten: sponsored Inmail, aanbevolen matches en zoekopdrachten. Natuurlijk sluiten deze drie methodes elkaar niet uit: u kunt ze naast elkaar gebruiken. Wat u sowieso nodig heeft om van start te gaan is een bedrijfspagina. Als u een vacature plaatst via LinkedIn, betaalt u per kandidaat die uw vacature bekijkt.

Omdat u per bekeken vacature betaalt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de vacaturetekst vanaf de eerste alinea een goede weerspiegeling is van wat de functie daadwerkelijk inhoudt.

Sponsored Inmail

Via sponsored Inmail kunt u ook de kandidaten met wie u geen connectie heeft of die niet zelf op zoek zijn naar vacatures bereiken. U betaalt om deze personen een bericht te kunnen sturen om ze te enthousiasmeren voor de vacature. Het voordeel is dat u dan niet hoeft te wachten tot een kandidaat zelf reageert, het nadeel is dat u hierdoor ook kandidaten aanschrijft die helemaal geen interesse hebben in een nieuwe baan.

Maak het bericht persoonlijk, laat weten waarom u denkt dat de kandidaat geschikt is voor de functie en wat u interessant vindt in haar/zijn profiel. Maak het bericht niet te lang, maar zet er duidelijk in hoe de kandidaat u kan bereiken voor meer informatie over de functie.

Aanbevolen matches

Aanbevolen matches zijn de aanbevelingen van LinkedIn van kandidaten die LinkedIn als geschikt ziet voor uw vacature. Als u een vacature plaatst, kan LinkedIn op basis van de informatie die u aanvoert zoeken in de database en zo geschikte kandidaten voorstellen. U betaalt hiervoor niet extra, de kosten van de aanbevolen matches zijn inbegrepen in de kosten voor de plaatsing van de vacature.

U kunt zelf aangeven bij de aanbevolen matches of u het profiel van de kandidaat wel of niet interessant vindt. Geeft u aan dat de kandidaat niet interessant is? Dan laat LinkedIn geen kandidaten meer zien met een soortgelijke achtergrond.

 

Zoekopdrachten

U kunt met een zoekopdracht via uw recruiter-account zoeken op functienaam, locatie en gewenste vaardigheden. U kunt zelf kiezen hoeveel vaardigheden u wilt invoeren. Heeft u ene ideale kandidaat in gedachten? Dan kunt u de naam van deze kandidaat ingeven en vervolgens kan LinkedIn profielen van kandidaten voorstellen die hierop lijken.

 

Bedrijfspagina op orde

Zet u een vacature uit via LinkedIn? Zorg er dan voor dat uw bedrijfspagina op orde is. Kandidaten die vacatures bekijken, zullen ook de bijbehorende bedrijfspagina bekijken. Zet er een accurate, korte bedrijfsbeschrijving op met een aantrekkelijke afbeelding. Kandidaten gaan ook vaak na welke mensen nog meer bij uw organisatie werken. Vraag uw medewerkers dan ook om hun profile op orde te hebben.

Sommige organisaties kiezen ervoor om foto’s van hun medewerkers in dezelfde stijl te maken, zodat alle profielen in dezelfde look & feel zijn. Dat oogt prettig en is goed voor uw werkgeversmerk.

Bent u van plan vaker vacatures via LinkedIn uit te zetten? Post dan ook regelmatig leuke updates met feitjes en nieuw over uw organisatie en branche en updates over werken in uw organisatie.

 

Hoe te solliciteren

Geef tot slot in de vacaturetekst duidelijk aan hoe kandidaten kunnen reageren op de vacature en waar en bij wie ze meer informatie over de organisatie en de vacature kunnen vinden. Vermeld ook vast hoe de sollicitatieprocedure er verder uitziet. Dan weten kandidaten meteen waar ze aan toe zijn en kunt u efficiënt verder met de rest van de werving en selectieprocedure.