Faq's
Laatst gewijzigd op: 28 september 2020
Reizen voor werk

De standplaats van de arbeid veranderen, kan dat zomaar?

In elke arbeidsovereenkomst staat een ‘standplaats’ vermeld. Dit is de plek waar de werknemer zijn of haar werkzaamheden voor de organisatie uitvoert. In principe mag de werknemer hier niet zo maar van afwijken en zeker niet zonder instemming van de werkgever. Omgekeerd geldt dat ook.

Overeenstemming

Natuurlijk kan het zijn dat de werknemer al enige tijd volledig thuiswerkt en dit in zijn of haar functie prima kan. Maar dat wil niet zeggen dat de werknemer dan op eigen houtje kan besluiten voortaan altijd thuis te blijven werken. Of zelfs te verhuizen naar een nieuwe, ver weg gelegen woonplaats die niet meer forensbaar is. Tenzij werknemer en werkgever hier overeenstemming over hebben en dit ook zo vastleggen. Andersom geldt hetzelfde: de werkgever kan de werknemer niet zo maar verplichten om permanent thuis te werken als hij dit niet wilt.

Uitzondering

Een uitzondering hier op is natuurlijk als er vanuit de overheid een dringend verzoek wordt gedaan om thuis te werken, terwijl de standplaats van de werknemer op kantoor is. Dit kan voorkomen bij landelijke crisissituaties zoals een pandemie of andere veiligheidsrisico’s.