Faq's
Laatst gewijzigd op: 4 februari 2021
Ontslag online

Is collectief ontslag via een videocall een goed idee?

Nee, natuurlijk niet. Een collectief ontslag aankondigen via een videoverbinding is niet de juiste manier, zelfs niet in coronatijden. Het biedt geen ruimte voor individuele aandacht en emoties en geldt als slecht werkgeverschap. Ontslag en ander slecht nieuws breng je altijd via een individueel gesprek. En bij voorkeur in levenden lijve. In coronatijden kan dat prima op anderhalve meter afstand.

Coronaklachten

Er is maar een enkele uitzondering te bedenken om iemand (individueel) te ontslaan via een videoverbinding: of de boodschapper of de ontvanger zit met coronaklachten thuis. Vallen er tegelijkertijd meerdere ontslagen, doe dit dan altijd in individuele videocalls en niet in een online groepsvergadering. Gaat het om veel ontslagen, zet dan de hele HR-afdeling in om tegelijk mensen te bellen.

Slechtnieuwsgesprek

Hanteer wel de standaard regels van een slechtnieuwsgesprek. Bereid het gesprek zorgvuldig voor als HR-professional. Breng de nare boodschap meteen aan het begin van het gesprek en geef er maximaal twee argumenten bij. Maak bij bedrijfseconomisch ontslag de werknemer geen verwijten. Geef de ontslagene even de tijd om het slechte nieuws te incasseren en biedt ruimte voor emoties. Toon medeleven, maar blijf bij de uitgezette lijn. Vat tot slot het gesprek samen en benoem de vervolgacties.

Wil je meer weten over ontslagregels en vergoedingen­­? Kijk dan het webinar Inzicht in ontslag & transitievergoeding.

Moet u binnenkort collectief ontslag aanvragen voor uw organisatie? Gebruik dan onze handige afspiegelingstool!