Mag een werkgever nog een aanstellingskeuring doen?
In principe is het als werkgever niet toegestaan om informatie in te winnen over de gezondheid van de (toekomstig) werknemer. Dit is vastgelegd in de Wet op de medische keuringen. Wel is er in sommige gevallen een mogelijkheid tot een aanstellingskeuring voor een nieuwe medewerker. Dit geldt alleen voor beroepen waarbij de medewerker risico’s kan ondervinden voor zijn of haar eigen gezondheid of de gezondheid van anderen. Bijvoorbeeld bij beroepen waar veel geklommen moet worden.
Bedrijfsarts
Alleen een bedrijfsarts mag en kan nagaan of een aanstellingskeuring nodig is en deze ook uitvoeren. Een werkgever moet dan ook een verzoek tot aanstellingskeuring eerst met de bedrijfsarts bespreken en zijn advies afwachten. Is dat advies positief, breng de sollicitant dan op tijd op de hoogte dat er een aanstellingskeuring nodig is, zodat er geen verassingen kunnen ontstaan.
In een aanstellingskeuring geeft de bedrijfsarts vaak een advies over de volgende punten:
- De bijzondere functie-eisen aan de medische geschiktheid van de toekomstig werknemer (bijvoorbeeld werken op hoogte).
- Wat voor ‘last’ de werknemer kan ondervinden tijdens het uitvoeren van deze werkzaamheden en waar de werknemer dus toe in staat moet zijn (bijvoorbeeld klimmen).
- Hoe de belastbaarheid in kaart wordt gebracht tijdens de aanstellingskeuring (de bedrijfsarts neemt een test af, of stelt vragen, bijvoorbeeld).