Faq's
Laatst gewijzigd op: 8 juli 2020
Bedrijfskleding

Wat zijn de fiscale regels rond het vergoeden en verstrekken van werkkleding?

Om antwoord op die vraag te geven moeten we eerst het begrip ‘werkkleding’ nader omschrijven. Gaat het om kleding die specifiek voor werk is bedoeld en alleen op het werk wordt gedragen, zoals een uniform voor politie, militairen, verpleegkundigen, cabinepersoneel of caissières en vakkenvullers? Of gaat het om werkkleding die zo neutraal (weinig specifiek) is dat die ook privé gedragen zou kunnen worden? Een stoere werkmansbroek of een wit horeca-overhemd bijvoorbeeld, of alle kantoorkleding.

Onbelast

In het eerste geval is de regel simpel: de werkgever bepaalt de noodzaak van het dragen van dit soort specifieke werkkleding die alleen op het werk gedragen wordt. Dan is het ook terecht dat de werkgever daarvoor betaalt. Dit soort werkkleding kan dus altijd onbelast worden vergoed of verstrekt. Werknemers hoeven dit soort werkkleding dus niet als loon in natura op te geven bij hun belastingaangifte.

Belast

Anders ligt het bij de vergoeding of verstrekking van kleding die u ook voor andere gelegenheden kunt gebruiken. De fiscus ziet dat standaard als loon in natura, de werknemer moet er dus loonbelasting over betalen, die de werkgever moet inhouden.

Logo

Er is één ‘tenzij’ op deze laatste regel: als op elk ‘gewoon’ kledingstuk een joekel van een logo van de werkgever staat. Dit logo moet dan wel een oppervlakte hebben van ten minste 70 vierkante centimeter en op elk kledingstuk staan. In dat geval kan de werkgever die kleding ook onbelast vergoeden of verstrekken. En dat geldt ook voor het wassen van die bedrijfskleding.

Meer weten over belaste en onbelaste faciliteiten voor op het werk? Kijk dan het webinar Inzicht in vergoedingen en verstrekkingen.