Faq's
Laatst gewijzigd op: 19 januari 2023 | Geschreven door: Lisanne van 't Riet

Ziek op vakantie. Wat nu?

De meeste werknemers en werkgevers weten het niet eens, maar werknemers die ziek worden tijdens hun vakantie, kunnen zich gewoon ziekmelden. Het loon moet worden doorbetaald tijdens de ziekte, terwijl de medewerkers hun zelf gespaarde vakantiedagen behouden en een andere keer kunnen opnemen. Bij ziekte wordt een verlofdag dus omgezet in een ziektedag. Het is wel van belang dat de werknemer zich op tijd ziekmeldt.

Uitzonderingen

In sommige gevallen mag de werkgever wel de bovenwettelijke vakantiedagen afschrijven, in andere gevallen worden de eerste (twee) ziektedagen niet doorbetaald. Afspraken hierover staan in de cao, arbeidsvoorwaardenreglement (avr) of individuele arbeidsovereenkomst.

Doktersverklaring

In sommige gevallen willen werkgevers ook een bewijs zien van de ziekmelding. Meestal volstaat een verklaring van de lokale dokter op de vakantiebestemming dát de werknemer ziek is. En niet waarom, dat is medisch geheim. Staat dat wel in de verklaring, dan mag die alleen worden gedeeld met de bedrijfsarts. Een werkgever mag dus niet naar de aard van de ziekte informeren en een werknemer is ook niet verplicht die informatie te geven als een werkgever daarnaar vraagt.