Faq's
Laatst gewijzigd op: 21 juli 2020
Stagiaire

Wij hebben stagiaires. Wat zijn hun rechten binnen de organisatie?

Een stagiair mag u niet zien als een reguliere werknemer. Het hoofddoel van een stage is het leerproces. Alhoewel de stagiair natuurlijk werkzaamheden uitvoert die uw organisatie ten goede komen, dienen de werkzaamheden bedoeld te zijn om te leren. Een stagiair mag dus ook geen volwaardige werknemer vervangen, maar moet altijd als ‘extra’ kracht aanwezig zijn op de werkplek.

Let op: de Inspectie SZW controleert organisaties regelmatig op de uitvoering van stages en kan zelfs een boete uitdelen als er sprake is van stagemisbruik.

Stageovereenkomst

Het is verstandig om voor een student of leerling die komt stagelopen een stageovereenkomst af te sluiten. Dit is een soort arbeidscontract voor de leerwerkplek en de leerling waarin de gemaakte afspraken zijn opgenomen. Deze afspraken gaan vaak over:

  • hoe lang de overeenkomst duurt;
  • wat de stagiair moet hebben geleerd aan het eind van de stage;
  • welke vergoeding de stagiair krijgt;
  • wanneer en hoe de werkgever de stagiair beoordeelt.

Opleiding

Veel opleidingen op hbo en mbo niveau hebben een verplicht stageonderdeel in het curriculum. Vaak gaat dit om een periode van één semester, ook wel vijf maanden. Er zijn vanuit verschillende opleidingen eisen gesteld aan de stageplekken waaraan de leerlingen mogen deelnemen. Vaak komt dit neer op een stageplek bij een ‘erkend leerbedrijf’. Organisaties met een certificaat waarin dit vastgelegd staat vergoten hun kans op het vinden van een geschikte stagiaire. Wilt u uw organisatie laten erkennen als leerbedrijf? Dit kan hier.

Meer weten over de regels omtrent verschillende soorten werknemers? Kijk dan het webinar Inzicht in arbo (met coronaspecial).