AWVN: weg met de vaste reiskostenvergoeding
Werkgeversvereniging AWVN wil af van de automatische vaste vergoeding voor reiskosten woon-werk, nu thuiswerken ook met en na corona de norm wordt. Alleen als een werknemer daadwerkelijk op en neer reist moet de werkgever dit vergoeden, aldus AWVN aan NOS op vrijdag 13 november 2020. De werkgeverspartij wil ook een vaste thuiswerkvergoeding van € 2 per werkdag.
Thuiswerken
Door de coronacrisis werken veel mensen thuis en reizen zij minder op en neer naar kantoor. AWVN denkt dat dit na de coronacrisis zo blijft. Volgens hen zullen werknemers gemiddeld twee dagen per week blijven thuiswerken. Daar past de huidige reiskostenregeling niet meer bij, stelt de werkgeverspartij. Deze regeling zorgt voor een vaste vergoeding waarmee dagen waarop toch niet gereisd wordt ook zijn vergoed.
Kosten
Een kostenpost voor werkgevers, waarvan drie op de vier dit graag anders zien, stelt AWVN. Alleen daadwerkelijke reizen van en naar werk zou een werkgever nog moeten vergoeden. Ook wil de werkgeverspartij een vaste thuiswerkvergoeding van € 2 per werkdag. Dit zou de kosten voor onder andere koffie en toiletpapier moeten dekken.
Koopkracht
Vakbond FNV ziet ook het belang van een andere reiskostenvergoeding, maar wil voorkomen dat werknemers hun koopkracht verliezen door het afschaffen van een vaste reiskostenvergoeding. ‘Reiskostenvergoedingen komen uit de loonruimte, daar hebben we voor onderhandeld. Dat mag niet zomaar in de zakken van werkgevers verdwijnen’, aldus FNV aan NOS.
HR
Het is niet wettelijk verplicht om werknemers een reiskostenvergoeding te betalen. Het kan wel zijn vastgelegd in de geldende cao of het arbeidsvoorwaardenreglement. U kunt ook individuele afspraken maken over de reiskostenvergoeding met de werknemers en deze contractueel vastleggen.