Banenafspraak verloopt rampzalig
De overheid en sociale partners beloofden elkaar in 2013 dat er in 2025 125.000 nieuwe banen zouden zijn voor mensen met een arbeidsbeperking. Hoewel het kabinet laatst vol trots presenteerde dat er tot nu toe al 53.000 banen bij zijn gekomen, blijkt uit een herberekening dat dit er maar 12.000 zijn. Zeven jaar na het maken van de afspraak zijn we dus weinig opgeschoten en lijkt de Banenafspraak een fiasco-in-wording.
Gas erop
Met nog vijf jaar te gaan lijkt het op tijd realiseren van de 125.000 banen niet makkelijk te gaan lukken. Hoe komt het dat de cijfers zo tegenvallen? Credis, de brancheorganisatie van sociale werkbedrijven, liet onderzoeksbureau Capeladvies een herberekening maken op basis van beschikbare data uit de zogenoemde Banenafspraak. Wat blijkt: in de berekening van de overheid worden veel banen dubbel geteld. Zo zijn er 10.000 banen toegerekend aan werkende jonggehandicapten met een uitkering, terwijl deze Wajongers eerder al aan het werk waren. Volgens onderzoeker Robert Capel worden Wajongers die een baan hebben, tijdelijk uitvallen en daarna weer in dezelfde of een andere functie aan de slag gaan, meegenomen in het banencijfer, terwijl er geen sprake van extra banen voor de doelgroep. Het is een vaker voorkomende telfout, waardoor het aantal gerealiseerde banen dus veel lager uitvalt.
Regelingen voor werkgevers
Hoewel niet iedere functie geschikt is voor een werknemer met een arbeidsbeperking, kan het toch zeer interessant zijn om te onderzoeken of dit in uw organisatie wel kan. Er zijn tal van regelingen voor werkgevers om het in dienst nemen van arbeidsbeperkten aantrekkelijker te maken. Niet alleen op financieel gebied, maar ook concreet op de werkplek zelf. In onze checklist leest u alles over regelingen en hulpmiddelen voor het in dienst nemen van arbeidsbeperkten.