Nieuws
Publicatiedatum: 27 februari 2020

Werktijdverkorting aanvragen vanwege Corona

Het kan zijn dat het coronavirus uw bedrijf ontwricht. Dat u een plotselinge, maar tijdelijke dip in uw orderportefeuille krijgt en onvoldoende werk heeft om uw medewerkers aan de slag te houden. Verwacht u voor een periode van minimaal twee tot maximaal 24 weken tenminste 20% minder werk te hebben door een bijzondere situatie die normaal niet onder het ondernemingsrisico valt? Dan kunt u werktijdverkorting aanvragen bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Die geeft vergunningen af om personeel tijdelijk minder te laten werken voor een periode van maximaal zes weken, eventueel te verlengen tot 24 weken.

Overheid betaalt deeltijd-WW

Inmiddels hebben al 78.000 bedrijven een aanvraag bij het ministerie gedaan. Bij deze vergunning tot werktijdverkorting betaalt de overheid de kosten van de deeltijd-WW. De regeling geldt alleen voor werknemers in loondienst, niet voor uitzendkrachten of oproepkrachten. Zodra u de vergunning heeft van het ministerie, moet u zich melden bij het UWV voor het aanvragen van een aanvullende WW-uitkering. Het UWV maakt de uitkeringen aan u over, uw werknemers blijven bij u in dienst en zij ontvangen gewoon hun loon.

Op dit moment is het niet meer mogelijk om werktijdverkorting aan te vragen. De website ligt er uit en het kabinet heeft andere noodmaatregelen aangekondigd voor ondernemers en zzp’ers. Meer informatie volgt zo snel mogelijk.