Nieuws
Publicatiedatum: 14 juni 2021
Migratie

Dit verandert er voor HR per 1 juli 2021

Vanaf 1 juli veranderen er weer wat zaken op HR-gebied. We zetten alle wijzigingen voor u op een rij:

NOW 4.0

De vierde periode NOW start per 1 juli en wordt vooralsnog niet versoberd. Niet alleen de loonkosten, maar ook de TVL-regeling voor de vaste lasten en de regeling voor de onbelaste reiskostenvergoeding zijn verlengd tot 1 oktober.

Vakantiedagen

Zoals elk jaar vervallen de wettelijke vakantiedagen van het vorig jaar op 1 juli van het nieuwe jaar. Dat betekent dat de nog openstaande wettelijke vakantiedagen uit 2020 kunnen vervallen. Kunnen, want dat kan alleen maar als de werkgever de werknemer in staat heeft gesteld om de vrije dagen ook op te nemen en als het vervallen duidelijk vooraf is gecommuniceerd.

Oproepkrachten

Oproepkrachten moeten volgens de nieuwe regels van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) na één jaar een voorstel van de werkgever voor een contract met vaste arbeidsomvang krijgen. De omvang van het contract moet gelijk zijn aan het gemiddeld aantal uren waarvoor de werknemer de afgelopen 12 maanden is opgeroepen. Het nieuwe contract met vaste uren moet uiterlijk drie maanden na afloop van de jaarovereenkomst van start gaan.

Minimumloon

Het minimumloon is vanaf 1 juli minimaal € 1.701 bruto per maand voor alle medewerkers vanaf 21 jaar. Hier vindt u een overzicht van alle minimumbedragen exclusief en inclusief vakantiebijslag.