Nieuws
Publicatiedatum: 17 juni 2020

Diversiteit en inclusiviteit geen prioriteit voor HR

Diversiteit en inclusiviteit krijgen maar weinig aandacht op de werkvloer. Dit blijkt uit Performa’s HR Trendonderzoek, uitgevoerd onder bijna 2.000 HR-professionals. Slechts 20% van de ondervraagde organisaties heeft een actief diversiteitsbeleid.

Een ruime meerderheid van 66% van de ondervraagden heeft geen enkel beleid op het gebied van diversiteit. Hoogleraar inclusie Jojanneke van der Toorn vindt de uitkomst van het onderzoek niet verassend, aldus aan NOS. ‘Werkgevers zijn zich er onvoldoende van bewust dat hun organisatiestructuur is ingericht op een bepaald type werknemer, de welbekende heteroseksuele witte man zonder beperking.’ Per sector zijn er grote verschillen in hoe groot de rol van diversiteit is. 44% van de organisaties in het Openbaar bestuur zijn bezig met diversiteit, tegenover 15% van de organisaties in de industriële sector.

Van actiepunt naar beleid

Van der Toorn ziet direct waar de problemen zitten. ‘Veel organisaties hebben diversiteit en inclusie als thema op de kaart, maar verankeren ze niet in hun beleid. Daarmee blijven deze thema’s van ondergeschikt belang.’ Dit blijkt ook uit het onderzoek; het thema diversiteit en inclusiviteit heeft in alle jaren dat het onderzoek wordt uitgevoerd nog nooit in de top 10 gestaan. Nu de maatschappelijke roep steeds groter wordt écht werk te maken van diversiteit, kan hier wel eens verandering in komen. . Maar hoe kunt u als HR-professional een begin maken met diversiteitsbeleid? Lees hierover onze checklist diversiteitsbeleid en bekijk ook zeker de checklist anoniem solliciteren.