Nieuws
Publicatiedatum: 11 mei 2020

Extra ondersteuning kleine bedrijven met corona-overbruggingskrediet

Voor kleine ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis komt er vanaf medio mei een extra steunregeling in de vorm van een banklening, genaamd Klein Krediet Corona (KKC). De regeling is bedoeld om kleine ondernemers die voor de coronacrisis financieel gezond waren, te ondersteunen met extra liquiditeit. Voordat de regeling ingaat, moet er eerst toestemming komen van de Europese Commissie en krijgen financiers ook de tijd om zich op het verstrekken van de regeling voor te bereiden. De overheid maakt 750 miljoen euro vrij voor de regeling en zal zelf voor 713 miljoen euro garant staan.

Voorwaarden

Alleen MKB-ondernemers die al sinds 1 januari 2019 ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel met een minimale omzet voor de coronacrisis van € 50.000, kunnen aanspraak maken op de KKC-regeling. De lening bedraagt tussen de € 10.000 en de € 50.000 en is bij de veel banken en financiële instellingen opneembaar. Onder meer de Rabobank, ABN AMRO, ING, de Volksbank en Triodos hebben toegezegd deze nieuwe lening aan te bieden en zich te houden aan de Gedragscode Kleinzakelijke Kredietverlening. Ook andere financiers die geaccrediteerd zijn voor de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB-C) mogen de regeling ook aanbieden.

Rente en garanties

De lening heeft een looptijd van vijf jaar en hanteert een rentepercentage van maximaal 4%. Ondernemers die aanspraak maken op de regeling moeten eenmalig een premie van 2% aan de staat betalen als vergoeding. De overheid zal voor 95% van de lening garant staan, de onderneming zelf voor 5%. Deze maatregel neemt de overheid om te zorgen voor een zorgvuldige risicobeoordeling, zodat de steun terecht komt bij financieel gezonde bedrijven die ook voldoende capaciteit heeft om de lening in de toekomst terug te betalen.