Nieuws
Publicatiedatum: 23 februari 2021 | Geschreven door: Lisanne van 't Riet
Heineken

Grootbedrijf gaat massaal reorganiseren

Veel grote organisaties hebben flinke reorganisatieplannen. De komende jaren gaan alleen al de Volksbank, Heineken, de Rabobank, KLM, Shell en Tata Steel bij elkaar zo’n 16.250 banen schrappen. Een flink deel van deze banen verdwijnt uit Nederland. De meest genoemde reden voor de reorganisaties? De coronacrisis. Voor banken speelt ook de digitalisering en lage rentestand een rol.

Kritische vakbond

Hoewel de vakbonden de reorganisaties wel zien aankomen, is met name vakbond CNV erg kritisch. Zij zien bij veel grote organisaties genoeg vlees op de botten om tegenvallende inkomsten door corona te dekken. Bovendien is deze inkomstenterugval maar tijdelijk. Daarmee zou de noodzaak voor grote ontslagrondes niet zo hoog zijn.

HR en reorganiseren

Als HR-professional heeft u een belangrijke rol bij een reorganisatie. U moet de personele gevolgen van een reorganisatie in kaart brengen, de afvloeiingsregeling maken en de communicatie doen. Juist door uw aandacht voor de ‘personele kant’ kunt u in positieve zin bijdragen aan goede besluitvorming. Wilt u alles weten over de rol van HR bij een reorganisatie? Bekijk dan onze checklist. Of doe dan mee aan onze Online Masterclass HR & Reorganisatie.