Nieuws
Publicatiedatum: 16 juni 2021
Rechtbank Amsterdam

Hogere transitievergoeding door dienstjaren voor bedrijfsovername

Neemt een werkgever een bedrijf over met personeel en wil hij vervolgens iemand ontslaan, dan moet hij wel rekening houden met de dienstjaren voor de overname. Ook deze jaren tellen mee voor de berekening van de transitievergoeding. Dat blijkt uit de uitspraak van de rechtbank Amsterdam op 6 mei. De werkgever moet in deze ontslagzaak de volledige transitievergoeding van € 29.331,26 betalen. Maar omdat hij wel kampt met omzetverlies door corona, mag hij dit verdelen over 16 termijnen.

Casus

De werknemer start bij het restaurant als kok in 1993. Het bedrijf wordt op 1 maart 2017 overgenomen door een nieuwe eigenaar, zowel de bedrijfsactiviteiten als het personeel. Daarna gaat het steeds slechter. Op 24 augustus 2020 dient de nieuwe werkgever een aanvraag voor bedrijfseconomisch ontslag in bij het UWV en krijgt hier de vergunning voor. De werknemer hoort dat zijn contract afloopt per 31 december 2020 en de werkgever meldt dat de transitievergoeding wordt berekend vanaf het moment van overname. Daar is de werknemer het niet mee eens en stapt naar de rechter.

Overname

De werknemer vindt dat hij recht heeft op transitievergoeding vanaf de ingangsdatum van zijn eerste contract, omdat bij de overname in 2017 zijn contract onveranderd is overgenomen. De werkgever ziet dit anders, omdat in de administratie geen gegevens te vinden zijn over een arbeidscontract van voor 2017. Ook kan hij de transitievergoeding niet betalen vanwege de slechte financiële situatie door corona. Daar tegenover stelt de werknemer dat de datum van zijn indiensttreding in 1993 te bewijzen is met oude loonstrookjes.

Uitspraak

De kantonrechter stelt de werknemer in het gelijk. Omdat alle bedrijfsactiviteiten en het personeel zijn overgenomen, moet de werkgever de volledige transitievergoeding betalen. Dat de werkgever de transitievergoeding niet zou kunnen betalen, vindt de rechter niet goed genoeg onderbouwd. Hij heeft door een afhaalservice nog redelijk wat omzet weten te maken en had ook gebruik kunnen maken van overheidssteun. De werkgever moet dus de volledige transitievergoeding betalen vanaf datum indiensttreding, maar mag het wel gespreid betalen in 16 termijnen.