Nieuws
Publicatiedatum: 5 augustus 2021
Buschauffeurs

Hongaarse buschauffeur heeft recht op Nederlands loon

Hongaarse buschauffeurs van transportbedrijf Van den Bosch hebben recht op het Nederlandse cao-loon, in plaats van het Hongaarse loon. Dat blijkt uit de uitspraak van de rechtbank Arnhem-Leeuwarden op 29 juli. De zaak was aangespannen door vakbond FNV tegen het transportbedrijf dat vooral buitenlandse chauffeurs inzet voor hun werkzaamheden. Het bedrijf moet de chauffeurs de misgelopen inkomsten nu alsnog uitbetalen.

Schijnconstructie

Volgens de rechtbank is Nederland, en niet Hongarije het werkland van de chauffeurs. Het argument van de werkgever dat de werknemers in Hongarije starten met hun werkzaamheden en daarom Hongarije het werkland zou zijn, hield geen stand. De uitspraak kan voor veel transportbedrijven grote gevolgen hebben, die vaker door middel van buitenlandse chauffeurs een soortgelijke schijnconstructie gebruiken.

Compensatie

Hoeveel de chauffeurs gecompenseerd krijgen, is nog niet bekend. De rechtbank moet nog bepalen onder welke Nederlandse cao de werknemers officieel gaan vallen, pas dan kan er per werknemer compensatie worden toegekend.