Nieuws
Publicatiedatum: 17 mei 2021 | Geschreven door: Lisanne van 't Riet
Werving en selectie

‘HR moet niet meer selecteren op diploma’s maar op vaardigheden’

De arbeidsmarkt zou beter werken als werkgevers en werkzoekenden elkaar niet meer proberen te vinden op diploma’s, maar juist op vaardigheden. Deze systeemverandering heeft meer effect dan andere aanpassingen van de arbeidsmarkt, zoals het aanpakken van de verhoudingen vast en flexibele werk. Dat stelt Ronald Dekker, arbeidseconoom bij TNO in het FD van 17 mei.

Skills

Volgens TNO is er een mismatch op de arbeidsmarkt: werkgevers kunnen werkzoekenden met het juiste diploma makkelijker vinden dan werkzoekenden met de juiste skills. En daar draait het eigenlijk om: vaardigheden die het leren of sneller verwerven van kennis en kunde vergemakkelijken. Alleen zo kan de arbeidsproductiviteit, die nu al jaren nauwelijks groeit, weer versnellen.

AI

Momenteel zijn er volgens Dekker in krimpsectoren voldoende werkzoekenden die op basis van hun vaardigheden zo aan de slag zouden kunnen in groeisectoren, alleen schrikt HR terug voor de ontbrekende ‘juiste’ diploma’s. Volgens Dekker zijn diploma’s en ervaring te grove maatstaven en moet je op een gedetailleerder niveau kijken naar de vaardigheden. Met AI (artificial intelligence) en een nieuwe standaardtaal in vaardigheidsbegrippen wordt bemiddeling een stuk eenvoudiger.