Nieuws
Publicatiedatum: 19 oktober 2020
Inspectie SZW

‘Inspectie SZW ziet elke overtreder als fraudeur’

Sinds de Inspectie in 2013 is overgestapt op een hardere fraudeaanpak worden er stelselmatig te hoge of onterechte boetes uitgedeeld aan vooral kleine werkgevers. De inspectie ziet elke overtreder als een fraudeur, net zoals de Belastingdienst bij de kindertoeslag. Dat stelt Het Financieele Dagblad. Ook MKB-Nederland is kritisch over de inspectie: ‘Onbedoelde foutjes hebben wel erg verstrekkende gevolgen en de menselijk maat lijkt zoek’.

Boete gemiddeld € 10.000

De Inspectie SZW deelde vanaf 2013 ongeveer 20.000 boetes uit met een totaalbedrag van 200 miljoen euro. Dat is een gemiddelde van € 10.000 per geconstateerde overtreding. Uit het jaarverslag van de Inspectie van 2019 blijkt dat ongeveer 15% van de boetes na bezwaar deels of volledig is terugbetaald.

Fraudeur

Het FD deed onderzoek door rechtszaken over inspectieboetes met elkaar te vergelijken en sprak met verschillende advocaten die voor hun cliënten de hoge boetes aanvochten. Sinds de wet Aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving in 2013 ziet de inspectie iedere overtreding op voorhand als verdacht en iedere overtreder standaard als een fraudeur. ‘Maar de meeste bedrijven overtreden de regels niet moedwillig. Heel vaak dacht de ondernemer er juist alles aan gedaan te hebben’ aldus advocaat Maayke Maas-Cooymans in het FD artikel van 19 oktober 2020.

Hoge kosten

Het FD verzamelde talloze schrijnende voorbeelden van onterechte boetes. Werkgevers kunnen een boete wel aanvechten, maar vaak leidt dit tot niets anders dan hoge advocaatkosten. ‘Het is vaak goedkoper om je verlies te nemen en de boete dan maar te betalen’ zegt Oswald Jansen, advocaat en specialist in het boeterecht, in het artikel.