Nieuws
Publicatiedatum: 21 september 2021
Prinsjesdag

Kabinet maakt onbelaste thuiswerkvergoeding makkelijker

Vanaf 2022 kunnen werkgevers makkelijker een belastingvrije thuiswerkvergoeding verstrekken aan hun werknemers, dankzij een nieuwe gerichte vrijstelling in de Werkkostenregeling (Wkr). Deze onbelaste vergoeding is gemaximeerd tot € 2 per dag, de zogeheten Nibud-norm. De thuiswerkvergoeding gaat hiermee niet meer af van de zogenaamde vrije ruimte. Dat blijkt uit de belastingplannen voor 2022, die het kabinet heeft gepresenteerd op Prinsjesdag.

Vaste thuiswerkvergoeding

Zodra werkgever en werknemer afspreken dat er meer dan 128 dagen wordt thuisgewerkt, dan mag de werkgever de werknemer een vaste, onbelaste thuiswerkvergoeding voor het hele jaar (214 werkdagen) verstrekken. Deze aantallen gelden bij voltijds werken, bij parttime is dat pro rata. De 128-dagenregeling geldt ook al voor vaste reiskostenvergoeding.

Overlap met reiskostenvergoeding

Een werkgever mag niet aan de werknemer voor dezelfde dag zowel een onbelaste reiskostenvergoeding verstrekken als een thuiswerkvergoeding. Alleen wanneer een werknemer op een thuiswerkdag een zakelijke reis naar een klant maakt (niet zijnde bij de werkgever, dan is het woon-werkverkeer), mag er zowel een thuiswerkvergoeding zijn als een vergoeding van de zakelijke reiskosten naar de klant.

Vrije ruimte weer terug naar 1,7%

De vrije ruimte uit de Wkr voor 2022 gaat weer terug naar normaal. Een werkgever kan straks over de eerste € 400.000 van de loonsom alleen nog maar 1,7% gebruiken voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers. Dat was vanwege corona in 2021 tijdelijk 3%. De vrije ruimte is te gebruiken voor de onbelaste vergoeding van bijvoorbeeld een fiets van de zaak, de inrichting van de thuiswerkplek, het kerstpakket, het bedrijfsuitje, bedrijfsfitness, studiekosten en vakliteratuur.