Nieuws
Publicatiedatum: 30 maart 2020

Kabinet ondersteunt zelfstandige met aanvullende bijstand en krediet

Als HR-professional heeft u wellicht zzp’ers die bijdragen aan uw organisatie. Voor veel zzp’ers vallen de opdrachten nu in rap tempo weg waardoor zij ook hun inkomen verliezen. Het kabinet gaat zzp’ers (en andere zelfstandige ondernemers) in deze coronatijden financieel ondersteunen met de nieuwe Tijdelijke overbrugging zelfstandige ondernemers (TOZO). De regeling loopt tot 1 juni en geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart. Zelfstandigen kunnen de aanvulling tot het sociaal minimum (bijstand) aanvragen bij hun gemeente wanneer ze kunnen aantonen dat als gevolg van de coronacrisis de inkomen de komende drie maanden minder zullen zijn dan het sociaal minimum.

Bedrijfskrediet

Als tweede maatregel kunnen zelfstandigen een overbruggingslening aanvragen tot een maximum van € 10.517 als ze in liquiditeitsproblemen dreigen te komen. De maximale looptijd van de lening is drie jaar. Het rentepercentage bedraagt 2% en aflossen hoedt niet voor 1 januari 2021. Deze kredietregeling is binnen vier weken beschikbaar.

Aanvraagprocedure

Een TOZO-aanvraag doe je bij je eigen gemeente, zo veel mogelijk digitaal. Binnen vier weken volgt uitsluitsel – in plaats van de gebruikelijke dertien. Bijzonder is dat er geen vermogenstoets of partnertoets geldt. Normaal komen zzp’ers alleen voor (aanvullende) bijstand in aanmerking als ze eerst hun ‘huis opeten’ en ze geen partner hebben die over voldoende inkomen beschikt. Zelfstandigen kunnen in bij de online check van het rijk toetsen of zij in aanmerking komen voor TOZO. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden:

  • status: staat ingeschreven bij KvK als zzp-er;
  • start onderneming: voor 17 maart 2020, 18:45 uur;
  • urencriterium: minimaal 1225 uur per jaar;
  • leeftijd: 18 jaar of ouder;
  • nationaliteit: Nederlands of met geldige verblijfsvergunning;
  • woonplaats: woonachting in Nederland;
  • werkplaats: werk in Nederland uitgevoerd;
  • aanvraag: bij de gemeente waar de zzp-er woont.