Nieuws
Publicatiedatum: 11 januari 2021
vergoeding coronatest

Kosten voor HR anders door coronacrisis

De coronacrisis zorgt voor andere personeelskosten van organisaties. Met name veranderingen in de arbeidsvoorwaarden en de opkomende thuiswerkvergoeding zorgen voor een andere verdeling van de kosten. Dat laat onderzoek van vakblad Rendement en Motivaction zien.

Onderzoek

Uit het onderzoek dat is uitgevoerd onder 529 professionals blijkt dat 26% van de ondervraagden de arbeidsvoorwaarden heeft aangepast. 84% van deze groep heeft hiertoe besloten om het thuiswerken beter te faciliteren. De personeelskosten lopen verder op door andere maatregelen als het coronaproof maken van de werkplek (47%) en het vitaal houden van werknemers (23%). Daarnaast worden extra loon (12%), andere vormen van zakelijke reizen (5%) en bij- en omscholing van werknemers (3%) genoemd als redenen voor verandering in de kosten.

Thuiswerkvergoeding

Uit hetzelfde onderzoek kwam al eerder naar voren dat de gemiddelde thuiswerkvergoeding nu ligt op € 2,60 per dag en de vaste gemiddelde vergoeding op € 287. Werkgevers zouden meer voorkeur hebben voor een vergoeding per thuiswerkdag dan een vaste vergoeding.