Nieuws
Publicatiedatum: 16 augustus 2021
Nagellak

Mannelijke werknemer met nagellak niet welkom bij Jumbo Glanerburg

Een 18-jarige medewerker heeft zijn baan opgezegd bij de Jumbo in Glanerbrug. De reden: zijn groen gelakte nagels. Volgens de bedrijfsleider hadden klanten kritiek op de gelakte nagels van de jongen, iets wat collega-medewerkers overigens niet herkennen. Dat meldt de Volkskrant in een reportage op 16 augustus. De medewerker heeft inmiddels weer een nieuwe baan bij concurrent Coop.

Gelijke behandeling

Volgens de door de krant geraadpleegde hoogleraar Evert Verhulp is er hier niet direct sprake van discriminatie op verboden gronden zoals godsdienst of huidskleur, maar wel degelijk van ongelijke behandeling, aangezien vrouwelijke medewerkers wel en mannelijke blijkbaar niet hun nagels mogen lakken bij de supermarkt. Maar, zegt Verhulp, zelfs ongelijke behandeling is niet per se verboden, zolang het goed onderbouwd is. daarbij moet men kijken naar de representativiteit van de functie, of de eisen passend en noodzakelijk zijn en dit vervolgens goed communiceren met het personeel. Als de supermarkt te kampen heeft met fors omzetverlies doordat een medewerker zijn nagels lakt en de klanten hier problemen mee hebben, mag de werkgever vragen of de werknemer zijn nagellak eraf haalt.

Tolerantie

Maar van fors omzetverlies is bij de Jumbo in Glanerburg geen sprake. Daarom was het volgens Verhulp beter geweest als de bedrijfsleider eventuele intolerante opmerkingen van klanten had gepareerd met de opmerking: ‘Wij vinden die nagels wel leuk. Als u er moeite mee heeft, staat het u vrij bij de concurrent uw brood te kopen’. Jumbo zelf heeft nog niet officieel gereageerd op de situatie.