Nieuws
Publicatiedatum: 18 november 2020 | Geschreven door: Lisanne van 't Riet
Doorwerken na AOW

Oudere werknemer wil door na pensioenleeftijd

77% van de werknemers tussen de 45 en 65 jaar wil na de pensioengerechtigde leeftijd blijven werken. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2019, uitgevoerd door het CBS en TNO. Minder uren en lichter werk zijn de meest genoemde voorwaarden om door te gaan.

Arbeidsomstandigheden

Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de respondenten bereid is om na hun pensioengerechtigde leeftijd nog door te werken, als zij in ruil hiervoor minder dagen kunnen werken. Ook geeft ongeveer 20% van de respondenten aan dat lichter werk, dan wel fysiek of psychisch, een voorwaarde is om door te gaan. Net zo veel respondenten geven aan dat zij graag doorgaan wanneer stoppen betekent dat zij er financieel op achteruit gaan. Het salaris moet dus wel toereikend blijven.

HR

Een oudere werknemer kan van grote waarde zijn voor uw organisatie. Iemand die al vele jaren bij u in dienst is, weet als geen ander van het reilen en zeilen van de organisatie en heeft een schat aan ervaring. Let wel op: er verandert een hoop, zodra een werknemer de AOW-leeftijd bereikt. Doorbetaling bij ziekte wordt verkort tot 13 weken in plaats van maximaal twee jaar. Wilt u meer weten over doorwerken na de AOW-leeftijd? Lees dan onze checklist.

Loon en pensioen

Als u ervoor kiest om oudere werknemers in dienst te houden, kijk dan goed naar het salaris. Een werknemer met AOW hoeft minder belasting te betalen, omdat er geen afdracht werknemerspremies meer is. Daarnaast ontvangen ze ook AOW. Maar het minimumloon en de minimumvakantiebijslag blijven gelden. Zoek dus samen met de werknemer naar een oplossing die voor beide partijen interessant is.