Nieuws
Publicatiedatum: 15 september 2020
Prinsjesdag Vpb

Prinsjesdag 2020: veranderingen in de VPB

Er gaat wat veranderen voor de vennootschapsbelasting van ondernemingen. Dat maakte het kabinet bekend op Prinsjesdag.

Omlaag

De al eerder aangekondigde verlaging van het lage Vpb-tarief naar 15% per 1 januari 2021 gaat door. Bovendien geldt dit lage tarief in 2021 over winsten tot € 245.000 in plaats van € 200.000. Vanaf 2022 wordt deze grens nog verder opgehoogd naar € 395.000. Hiermee zijn vooral kleine en middelgrote bedrijven geholpen. Zij hoeven minder belasting te betalen over hun winst.

Hoog tarief

Voor het hoge VPB-tarief van 25% was eerder ook een verlaging aangekondigd, maar deze gaat niet door. Het kabinet vindt het ongepast om nog meer lastenverlichtingen voor het bedrijfsleven door te voeren nu er door de hulppakketten in verband met Corona al zoveel miljarden zijn weggegeven.

Bik

Wel komt er een extra stimulans voor bedrijven om te investeren in de aankomende economisch zware periode. Er komt een zogenoemd Bijzondere Investeringskorting (Bik). Bijzonder aan de regeling is dat het ondernemers de ruimte geeft om een percentage van de gedane investering van de loonheffing af te halen. Het is nog onduidelijk om welke investeringen het precies gaat, maar investeringen die in aanmerking komen voor de Eia, Mia of Vamil zijn van de Bik uitgesloten. De gedane investeringen kunnen in 2022 worden verzilverd bij het RVO op basis van een goedgekeurde beschikking. De regeling gaat gelden vanaf 1 januari 2021 en geldt voor investeringsbesluiten die na 1 oktober 2020 zijn genomen. Deze regeling wordt bekostigd uit het bevriezen van het hoge tarief in de Vpb. De regeling is er speciaal voor de huidige crisistijd wordt afgeschaft al deze voorbij is.