Nieuws
Publicatiedatum: 4 mei 2020

Stand na vier weken: 104.000 organisaties krijgen NOW-steun

Het UWV heeft in vier weken tijd al 1,9 miljard aan noodgeld uitgekeerd aan 104.000 organisaties met 1,7 miljoen werknemers. In totaal zijn er ongeveer 114.000 aanvragen voor de NOW-regeling gedaan. Let op: u kunt nog tot 31 mei steun aan te vragen bij het UWV. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een verlening van de regeling met waarschijnlijk nog eens drie maanden en met aanvullende eisen.

MKB

Driekwart van de aanvragen dateert van de eerste vier dagen na opening van het NOW-loket op 6 april. De meeste aanvragen komen uit de horeca, catering, detailhandel en zakelijke dienstverlening. In totaal zijn 42.317 aanvragen voor deze sectoren goedgekeurd. Zeven op de tien aanvragen komen uit het kleinbedrijf tot tien werknemers.

TOZO en TOGS

Ook voor zelfstandigen is er een financiële noodregeling, de Tijdelijke overbrugging zelfstandige ondernemers (TOZO). Hiermee kunnen zzp’ers gemakkelijker een aanvulling op hun inkomen krijgen tot het sociaal minimum. Het aantal TOZO-aanvragen wordt geschat op ongeveer 343.000. Officiële cijfers van het aantal aanvragen daarbij ontbreken nog, doordat de regeling via gemeenten loopt. Daarnaast is er de TOGS-regeling voor kleine ondernemers, die eenmalig € 4.000 kunnen aanvragen.