Nieuws
Publicatiedatum: 12 maart 2020

Strenge maatregelen corona: thuiswerken en geen grote bijeenkomsten

Het kabinet heeft na crisisoverleg met de RIVM besloten dat er strengere maatregelen komen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Evenementen met honderd mensen of meer worden direct afgelast of verplaatst. Dit geldt ook voor musea, theaters en concertzalen, sportclubs en sportwedstrijden.

Ook wordt een dringende oproep gedaan aan werknemers en werkgevers om zo veel mogelijk thuis te werken. Bij milde verkoudheidsklachten wordt aangeraden om het contact met andere mensen, zoals reizen met het openbaar vervoer, zo veel mogelijk te vermijden. Dit geldt vooral voor ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Personeel in de zorg wordt verzocht om niet naar het buitenland te reizen en alleen bij klachten in combinatie met koorts thuis te blijven. De maatregelen gelden in ieder geval tot 1 april, maar houd rekening met een mogelijke verlenging hiervan.

HR en corona

Wat betekent de verspreiding van het coronavirus voor HR? De gezondheid van uw collega’s staat natuurlijk voorop. Zorg er daarom voor dat uw bedrijf het advies met betrekking tot het coronavirus zo goed mogelijk opvolgt. Wees flexibel en laat medewerkers wanneer het kan thuiswerken. Grote vergaderingen en andere evenementen kunt u het best afgelasten of verplaatsen tot begin april. Moeten medewerkers naar het buitenland voor het werk? Houd dan goed in de gaten of dit mogelijk is. Amerika heeft al aangekondigd dat het een inreisverbod hanteert voor heel Europa.

Ook kunnen de maatregelen rondom het coronavirus grote financiële gevolgen hebben voor uw organisatie. Is dat ook bij u het geval? Vraag dan werktijdverkorting aan bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Meer informatie over het aanvragen van werktijdverkorting in verband met het coronavirus vindt u hier.