Nieuws
Publicatiedatum: 13 januari 2021 | Geschreven door: Lisanne van 't Riet
Online pilot

Test met app beoordeling arbeidsrelatie van start

De pilot van de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) is vanaf vandaag online. Opdrachtgevers komen er via deze webapplicatie achter of ze een zelfstandige mogen inhuren voor een opdracht of dat er een arbeidscontract nodig is en loonheffing moet worden afgedragen. De webmodule is een eerste stap in de richting van het aanpakken van schijnconstructies, waarbij zelfstandigen hetzelfde werk doen als werknemers tegen slechtere arbeidsvoorwaarden. De commissie Borstlap waarschuwde al eerder voor de negatieve gevolgen van schijnconstructies.

Schijnconstructie

De boete op schijnconstructies is voorlopig nog uitgesteld tot oktober 2021. Minister Koolmees wil eerst de resultaten van de pilot afwachten. De afgelopen jaren zijn er steeds meer zelfstandigen bijgekomen. Vaak doen zij hetzelfde werk als gewone werknemers, op de dezelfde werkplek en voor dezelfde werkgever, maar tegen slechtere arbeidsvoorwaarden. De Hoge Raad heeft in een uitspraak van 6 november 2020 verklaard dat niet de papieren overeenkomst, maar de praktijk op de werkvloer bepaalt of er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Dit kan betekenen dat werkgevers hun zzp’ers op grote schaal in dienst moeten nemen.

Commissie Borstlap

De commissie Borstlap concludeerde dat de voor- en nadelen van flexibele arbeidscontracten oneerlijk zijn verdeeld tussen werkgevers en werknemers en tussen werknemers onderling. De commissie stelde onder meer voor om daarom een hogere werkloosheidspremie te heffen voor flexibele krachten. Verder pleit de commissie voor een gelijke manier van belasting heffen voor zelfstandigen en andere werknemers. De commissie bood haar rapport al op 23 januari 2020 aan bij  het kabinet, maar die tilt deze politiek moeilijke klus – op deze pilot na – over de verkiezingen heen.

Pilot

De pilot staat de komende zes maanden online en wordt in de zomer geëvalueerd. Aan deelname aan de pilot kunnen geen rechten worden ontleend, het heeft een voorlichtend karakter. Om bij de module te komen moet u naar de website Ondernemersplein van de KvK.