Nieuws
Publicatiedatum: 28 oktober 2020 | Geschreven door: Lisanne van 't Riet
Fysiek werk

TOP-tool geeft inzicht in risico’s op fysieke belasting

Met de nieuwe online tool ‘Hoe Top Werk Jij’ van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en TNO kunnen werkgevers en werknemers de risico’s voor fysieke belasting in hun eigen werkomgeving in kaart brengen. Via een vragenlijst kunnen werknemers aangeven in welke sector zij werken en hoe vaak en hoe lang ze verschillende soorten fysieke arbeid verrichten. De tool geeft vervolgens een analyse van het risico op fysieke klachten.

Fysieke risico’s

De tool is er om werkgevers, werknemers bewust te maken van het risico op fysieke belasting in de werkomgeving. De letters TOP staan voor de technische, organisatorische en  persoonsgebonden preventie van lichamelijke belasting. Uit cijfers van TNO blijkt dat jaarlijks bijna een half miljoen werknemers last krijgt van fysieke klachten door het werk. Dit is met name in sectoren als de bouw, industrie en de zorg het geval. Maar ook werknemers die hun werkdagen achter de computer slijten, lopen het risico op nek- en rugklachten en last van de ogen.

Kostenpost

Fysieke klachten zijn allereerst uitermate vervelend voor werknemers. Maar ook voor werkgevers is het bijbehorende verzuim een flinke kostenpost. In totaal zouden de half miljoen werknemers met fysieke klachten zorgen voor ongeveer zeven miljoen verzuimdagen, met een prijskaartje van 1,5 miljard euro, nog exclusief zorgkosten.

HR

Het is dus van belang dat ook werkgevers er alles aan doen fysieke klachten te voorkomen en preventief beleid te maken. De nieuwe Top-vragenlijst kan hier aan bijdragen. U kunt – al dan niet in samenwerking met uw ondernemingsraad – bijvoorbeeld alle werknemers vragen de vragenlijst in te vullen. Of juist een selectie uit verschillende functies. Zodat u meer zicht krijgt hoe uw preventiebeleid verder kan worden aangescherpt.