Nieuws
Publicatiedatum: 8 september 2021
Vaccin

Vaccinatie ‘genocide’ noemen kost zorgmedewerker haar baan

Een medewerker is sinds 2017 werkzaam bij een verzorgingstehuis als Stafmedewerker kennismanagement. In verschillende linkedIn berichten en interne mails naar collega’s en leidinggevenden verzet zij zich tegen de coronavaccinaties en heeft ze kritiek op de wetenschappelijke basis van het coronabeleid. De berichten worden steeds feller van toon en veroordelen mensen die anderen vaccineren, zo ook haar eigen collega’s. Dit gaat de werkgever te ver, omdat het indruist tegen het beleid van de organisatie en daardoor ook schadelijk is. Daarom stapt de werkgever naar de rechter voor ontslag, wat hij uiteindelijk krijgt toegewezen, blijkt uit de uitspraak van de rechtbank Gelderland op 24 augustus.

Persoonlijke berichten of toch link met werkgever?

Hoewel de medewerker bij alle berichten aangeeft dat ze dit deelt op persoonlijke titel, vindt de werkgever alsnog dat ze moet stoppen met het delen van deze berichten. Op LinkedIn is wel degelijk een link van haar persoonlijk profiel met de organisatie en daarom zouden haar berichten schadelijk zijn voor de reputatie, vindt de werkgever. De werknemer weigert hieraan mee te werken waarna zij op non-actief wordt gezet en een mediationtraject met de werkgever moet volgen om de verstandhouding tussen beide partijen te verbeteren. Helaas levert het traject niks op. De werkgever ziet geen andere optie meer dan de werknemer te ontslaan wegens verwijtbaar handelen en stapt naar de rechter. Maar de werknemer is het hier niet mee eens vecht het ontslag aan in een tegenverzoek. Zij vindt dat juist de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld door haar te verbieden nog langer berichten over corona te delen op LinkedIn en zo haar vrije meningsuiting te beperken. Ook vindt ze het onredelijk dat zij op non-actief is gezet. Als de rechter het ontslag zou toekennen, verzoekt ze de werkgever tot betaling van een riante billijke vergoeding van ruim € 83.000, ongeveer twee jaarsalarissen.

Vrije meningsuiting heeft (soms) een grens

De rechter maakt een onderscheid tussen de uitingen van de werknemer, waar bij een deel van de berichten sprake is van beledigingen en veroordeling van mensen die meewerken aan de coronavaccinaties. Volgens die berichten zijn mensen die anderen vaccineren misdadigers en is vaccineren te vergelijken met genocide en de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Dit gaat voor de rechter de grens van vrije meningsuiting over, omdat deze berichten de werkgever en collega’s schaden. Ook doet de werknemer geen poging om de berichten terug te trekken. Conclusie: de werkgever mag de werknemer ontslaan. Het verzoek van de werknemer om bij ontslag een billijke vergoeding toe te kennen, wordt afgewezen. De werkgever heeft niet verwijtbaar gehandeld. Wél krijgt de werknemer haar wettelijk toegekende transitievergoeding van bijna € 5.000.