Nieuws
Publicatiedatum: 24 maart 2021
Now-I controle

Werkgevers in het nauw: NOW 1 terugbetalen door vertekende loonsom

Geen enkel personeelslid ontslagen, maar toch alle NOW-steun moeten terugstorten. Het overkomt enkele organisaties die tijdens de eerste lockdown in maart tot en met mei 2020 loonsteun kregen via de NOW 1. Van de NOW 1 hebben ruim 140.000 organisaties loonsteun ontvangen voor 3 miljoen werknemers. Hoe komt het dat sommige werkgevers nu ineens pech hebben?

Regeltjes

Voor organisaties die de loonsteun nu moeten terugstorten, pakken de regels net verkeerd uit. NOW 1 baseert de loonsteun op de loonsom van januari 2020. Dit is de meest actuele loonsom vlak voor de crisis. Die loonsom wordt vergeleken met de maanden maart-april-mei, om te zien of hier geen verschil in zit. Maar voor verschillende organisaties geeft de loonsom van januari 2020 juist een vertekend beeld: door extra gewerkte uren in december die in januari zijn uitbetaald, is de loonsom ineens een stuk hoger. Voor iedere euro verschil moet een werkgever 90 cent van het voorschot terugbetalen. Dit kan al snel oplopen tot tienduizenden euro’s. En dat geld hebben werkgevers juist nu weer nodig om de tweede lockdown door te komen.

Waarschuwing

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) waarschuwde al eerder dat dit zou kunnen gebeuren. De NOW-regeling moest er snel komen en maatwerk is daarbij niet mogelijk.