Nieuws
Publicatiedatum: 2 november 2020
Coronatest

Werkgevers sturen personeel naar commercieel testlab

Een aantal grote werkgevers hebben coronatests voor het personeel via commerciële testlabs gekocht. Onder andere Ahold, Hema en ASML hebben zo’n contract, aldus het NRC op 29 oktober 2020. De werkgevers willen een snellere testmogelijkheid voor het personeel, om het risico op grootschalige uitval te voorkomen. De gemiddelde duur van een test en uitslag bij de GGD is 56 uur, terwijl de commerciële labs dit binnen 24 tot 36 uur regelen.

Verzuim

Hema zet commerciële tests nu gericht in voor personeel op cruciale posities, maar wil dit uitbreiden naar alle 12.000 werknemers. ‘We zijn ervan overtuigd dat de GGD-testlocaties doen wat ze kunnen. Maar in de praktijk kan het soms 48 uur duren voor je terecht kan, en dan nog eens 48 uur tot je de uitslag krijgt. Dus de kans bestaat dat je een medewerker vier dagen mist. Dat is heel duur.’

Steeds meer sectoren

Ook brancheorganisaties BouwendNederland en TechniekNederland zetten commerciële testlabs in voor hun personeel en in de industriële sector wint de sneltest aan populariteit. Uit een enquête van brancheorganisatie FME onder de eigen 2.200 leden blijkt dat een op de drie bedrijven een eigen sneltest heeft of overweegt dit te regelen. Bijna de helft van de bedrijven zegt dat zij te maken hebben met onnodig ziekteverzuim doordat werknemers lang moeten wachten op een test of een uitslag.

Betrouwbaarheid

Een sneltest kan prettig zijn voor u als werkgever en werknemer om snel uitsluitsel te krijgen over een mogelijke besmetting. Maar een sneltest is minder ‘gevoelig’ dan een reguliere coronatest (PCR-test). Het risico op een negatieve uitslag die foutief is, is groter dan een positieve uitslag die foutief is. Onder andere bij de antigeensneltest is dit het geval. Deze test kijkt naar de eiwitten van het virus, maar daar moeten meer virusdeeltjes in het lichaam aanwezig zijn dan bij een PCR-test. Het risico op een verkeerde negatieve uitslag, dus toch een positieve uitslag, is groter.

Gezondheid en veiligheid van werknemers is de verantwoordelijkheid van de werkgever. U moet hier dus rekening mee houden als u commerciële tests inzet voor het personeel.