Werknemer die eigen bedrijf leegzuigt onterecht op staande voet ontslagen
Een werknemer probeert stiekem de business weg te kapen bij zijn werkgever. Hij richt in het geheim een concurrerend bedrijf op en met de opgedane kennis trekt hij het werk langzaam naar zich toe. Ook probeert hij klanten te lokken en werknemers over te halen voor hem te komen werken, door zich negatief uit te laten over de werkgever. Zodra de werkgever hier achter komt wordt hij woest en ontslaat de werknemer op staande voet. Het conflict eindigt in een rechtszaak, maar de rechter stelt de werknemer in het gelijk. De werkgever heeft het ontslag en het conflict slecht en onvolledig onderbouwd, aldus de uitspraak van de Rechtbank Overijssel op 4 maart.
Rechtszaak
Een bijzondere rechtszaak over concurrentie en overname, met een onverwachte wending. Zodra de werknemer op staande voet wordt ontslagen, vecht hij dit direct aan. De rechter wijst dit verzoek toe, omdat de werkgever een veel te summiere onderbouwing heeft van zijn aantijgingen. De overlegde verklaringen van werknemers zijn onvoldoende concreet en de verklaringen van opdrachtgevers en klanten over het kwaadspreken van de werknemer ontbreken zelf helemaal. Het tegenverzoek van de werkgever om de arbeidsovereenkomst te ontbinden wordt ook afgewezen, omdat de werkgever niet goed heeft aangetoond dat de arbeidsrelatie onherstelbaar is beschadigd.
Uitspraak
De rechter draait het ontslag op staande voet terug en veroordeelt de werkgever om de werknemer binnen twee dagen na de uitspraak weer toegang te geven tot de werkplek. Ook moet de werkgever het achterstallig loon vanaf 6 november 2020 tot en met 28 februari 2021 terugbetalen en vermeerderen met de wettelijke rente. De werknemer heeft recht op het verschuldigde loon van € 7.000 bruto per vier werken tot dat de arbeidsovereenkomst van rechtswege afloopt.