Nieuws
Publicatiedatum: 11 augustus 2021
Workation

Workation en slechte communicatie leidt tot ontslag

Zonder overleg op werkvakantie gaan en vervolgens niet terugkeren, kan leiden tot ontslag. Dat klinkt heel logisch en was ook de conclusie van de rechtbank Gelderland op 14 april. Dat de zaak pas op 26 juli is gepubliceerd, lijkt perfect getimed zo midden in de zomervakantieperiode. Maar in deze ontslagzaak speelde toch meer dan alleen slechte communicatie over een vakantietrip.

Workation

Een werknemer vertrekt eind 2020 voor een reisje naar Oostenrijk, zonder de werkgever hier van op de hoogte te brengen. Daar was hij niet blij mee, want de werknemer zou hierdoor een belangrijk MT-overleg missen. Ook al was de trip bedoeld als ‘workation’. De werknemer wilde een aantal zakelijke afspraken combineren met een vakantie met zijn gezin. Helaas gaat het op vakantie mis: de werknemer krijgt last van zijn rug en meldt zich bij de dokter. Aan zijn werkgever laat hij weten dat hij niet terug kan reizen naar Nederland en dus niet naar het werk kan komen.

Conflict

Dat valt bij de werkgever niet goed. De werknemer moet van hem, ondanks zijn gezondheidsklachten, gewoon terugreizen naar Nederland. Dat de tweede lockdown inmiddels is begonnen, maakt niet uit. Na harde kritiek vanuit de werknemer over de omgang van de werkgever met het personeel en over zijn salaris, is voor de werkgever de maat vol. Hij gaat ervanuit dat de werknemer zijn ontslag indient en sluit zijn zakelijke accounts af. De werknemer is verbaasd en zegt helemaal geen ontslag te hebben genomen.

Verwijtbaar handelen

Een gesprek over een vaststellingsovereenkomst loopt op niks uit. Ondertussen komen er ook klachten van collega’s over de werknemer binnen. De werkgever trekt de conclusie dat zij niet meer verder kunnen met deze arbeidsrelatie en vraagt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te beëindigen op basis van de cumulatiegrond (i-grond). Hoewel de rechter concludeert dat de werkgever verwijtbaar heeft gehandeld door vol te houden dat de werknemer zelf ontslag zou hebben genomen, ontbindt hij toch de arbeidsovereenkomst. Volgens de rechter heeft ook de werknemer verwijtbaar gehandeld door zijn reis naar Oostenrijk niet te communiceren en zich niet volgens de bedrijfsafspraken te hebben ziekgemeld. Al met al is de arbeidsrelatie dusdanig verstoord, dat deze niet kan worden voortgezet.