blogs en interviews
Laatst gewijzigd op: 17 september 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier

Slapend achter het bureau

Blog door Verzuim Verlichters

Een burn-out klinkt natuurlijk heel interessant en doet vermoeden dat er ontzettend hard is gewerkt. In een wereld waar burn-out een populaire term is om te gebruiken wil deze de plank nog wel eens misslaan. Want wie zegt dat iemand niet gewoon ziek van verveling is en halve dagen snurkend op het werk doorbrengt?

Betekent iedere gaap daadwerkelijk een burn-out?

Met de krappe arbeidsmarkt en de stijgende werkdruk kan overspannenheid al gauw tot verzuim leiden. Maar met alle echte burn-outs worden de zogenaamde bore-outs wel eens vergeten, een te lage werkdruk of een functie die de werknemer totaal geen uitdaging meer biedt. Het komt nog altijd voor en geeft een flinke spin aan de verzuimcijfers. Van onze beroepsbevolking krijgt jaarlijks maar liefst 17% het labeltje burn-out opgeplakt. Hoeveel hiervan stiekem een bore-out hebben, dat is aan HR-afdelingen en directies om te achterhalen. Door bore-outs uit de verzuimgevallen te filteren voorkom je namelijk overbodige administratiewerkzaamheden en re-integratieprojecten en -kosten. De lasten van verzuim hoeven dus lang zo zwaar te zijn.

Maak bore-outs bespreekbaar

‘Ik verveel me hier al drie jaar kapot en zit te wachten tot het tijd is om uit te klokken.’ Geen openingszin die je vaak zult horen bij een functioneringsgesprek. Medewerkers laten zich natuurlijk liever van hun goede, gemotiveerde kant zien en dan is verveling geen prettige invalshoek. Er heerst nog altijd een taboe op bore-outs. Toch wordt een deel van verzuim veroorzaakt door verveling. Bekende klachten liggen hieraan ten grondslag. Denk aan het gevoel dat de dag eeuwen duurt, groeiende mate van onzekerheid en heftige vermoeidheid.
Klachten die, in combinatie met de stress die ze veroorzaken, vaak al snel onder het kopje burn-out worden geschaard. Niet altijd terecht dus! Het kenbaar en bespreekbaar maken van de bore-out kan verzuim beperken, door bijvoorbeeld extra programma’s aan te bieden waarvoor mensen zich aan kunnen melden. Controleer de motivatie bij medewerkers die al meer dan drie jaar in dezelfde functie zitten een keertje extra en onderzoek bij dreigend verzuim nadrukkelijk of eventuele vermoeidheid is ontstaan door te veel óf juist te weinig werkdruk.

Beperken van verzuim door grip te krijgen op bore-outs

Verzuim volledig voorkomen is onrealistisch. Maar verzuim terugdringen, uitgevallen medewerkers (tijdelijk) vervangen en personeelstekorten beperken is wél mogelijk – met één simpele actie. Door bore-outs te onderscheiden van burn-outs is dit gewoon haalbaar! Door op tijd een onderzoek in te stellen naar de oorzaak van iemands verzuim, kun je voorkomen dat kort verzuim uitloopt tot onnodig lang verzuim.
Soms is de oplossing voor het voorkomen van langdurend verzuim dus veel makkelijker dan je denkt! Want laten we eerlijk zijn, in het ene kantoor iemand die een slaapzak onder zijn bureau heeft liggen en in het andere kantoor iemand die de benen uit zijn lijf loopt – dat is natuurlijk niet efficiënt! Laat het samenkomen en profiteer als gehele organisatie van meer motivatie, minder verzuim en een completer team.

P.s. De slaapzakken en kussens mogen voor de powernaps natuurlijk gewoon lekker blijven liggen!

Verzuim Verlichters is partner van HR Live. Bestel nu je tickets.