Welke kerndeskundigen helpen bij het uitvoeren van arbotaken?
Bij het arbobeleid moet de werkgever volgens de Arbowet gecertificeerde deskundigen inschakelen. Het gaat om vier kerndeskundigen: de bedrijfsarts, de hogere veiligheidskundige, de arbeidshygiënist en de arbeids- & organisatiedeskundige. De bedrijfsarts moet een BIG-registratie hebben, dus ingeschreven zijn in het register van Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. De overige kerndeskundigen moeten gecertificeerd zijn door een instelling die is aangewezen door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Arbotaken
Kerndeskundigen voeren de wettelijke arbotaken uit:
- begeleiden van verzuim en re-integratie van zieke werknemers];
- uitvoeren periodiek het periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO);
- uitvoeren van aanstellingskeuringen (indien van toepassing);
- consulteren over gezondheidskundige vraagstukken in relatie tot de arbeid (? ziek);
- toetsen van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en daarover adviseren.
De eerste vier taken mogen alleen worden uitgevoerd door de BIG-geregistreerde bedrijfsarts. De toetsing van de RI&E wordt meestal niet door een bedrijfsarts gedaan, maar door een van de drie andere kerndeskundigen. Als de werkgever kiest voor de vangnetregeling sluit hij een contract met een arbodienst, dan regelt deze de benodigde kerndeskundigen. De arbodienst zelf moet ook gecertificeerd zijn.
De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht bij de RI&E en het afsluiten van het contract met de arbodienst. Passeer de OR dus niet.
Meer lezen over dit onderwerp? Bekijk dan de checklist Keuze voor een arbodienst of Eisen aan het basiscontract met arbodienst of bedrijfsarts.