Nieuws
Publicatiedatum: 3 juni 2022 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier

Behoud van medewerkers steeds moeizamer

Bijna de helft van de organisaties heeft moeite met personeel vast te houden. In deze krappe arbeidsmarkt wedt de HR-professional op twee paarden. In de eerste plaats op het werven van nieuwe medewerkers, maar de focus verschuift naar het behouden van bestaande medewerkers. Dat blijkt uit het jaarlijkse HR Trendonderzoek van Berenschot, AFAS Software en Performa HR onder bijna tweeduizend HR-professionals.

Werving en selectie op één

De krapte op de arbeidsmarkt staat met stip op één op de HR-agenda. Kampte in 2021 al meer dan de 50% van de organisaties met wervingsproblemen, dit is dat percentage gestegen naar 88%, een absoluut hoogtepunt.

Retentie

Uit het Trendonderzoek blijkt dat HR verwacht dat het in 2023 nog lastiger zal worden om medewerkers te behouden. In 2023 verwacht 58% van HR moeite te hebben retentie. Dat percentage ligt dit jaar nog op 46%. Zorgen om retentie doet zich vooral voor bij organisaties in de productie, operations en ICT.

Speciale acties

Werkgevers spannen zich steeds meer in om werknemers te behouden. Ongeveer twee derde van de ondervraagde organisaties gaf vorig jaar aan geen speciale acties te ondernemen om werknemers te behouden. Dit percentage ligt nu op 84%. Deze acties bestaan uit het gesprek aangaan met medewerkers (55 procent), invoeren van flexibele arbeidsvoorwaarden (43 procent) en het intensiveren van opleidings- en loopbaanprogramma’s (41 procent).