Nieuws
Publicatiedatum: 4 augustus 2022 | Geschreven door: Wander de Groot

Digitalisering HR-processen minder populair

Ondanks de flexibilisering van werktijden en de groeiende mogelijkheden tot remote werken vermindert de urgentie rondom digitalisering. Slechts 26% van de HR-professionals geeft aan digitalisering en IT-ondersteuning van de HR-processen binnen hun organisatie als hoge prioriteit te zien. Vorig jaar was dit nog 44%, naar verwachting daalt dit volgend jaar tot 19%. Dat blijkt uit het jaarlijkse HR Trendonderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder ruim 1.600 HR-professionals.

Doe jij ook mee aan het vervolgonderzoek?
Tot 26 augustus kan je nog meedoen aan Deel 2 van het HR Trendonderzoek, dat gaat over de beloning en waardering van HR- en salarisprofessionals. Je weet wat je nu verdient, maar zo kom je ook te weten wat je zou moeten verdienen. Want na afloop krijg je de resultaten. Doe mee via deze link.

Opvallende ontwikkeling

Digitalisering lijkt steeds minder belangrijk voor het Nederlands bedrijfsleven. “We zien inderdaad een dalende trend als het gaat om de urgentie rondom IT-ondersteuning in HR processen. Ik vind het opvallend dat, in een periode waarin het haast onmogelijk is om altijd direct in contact te staan met je collega’s, de urgentie om dat contact te bereiken juist afneemt”, vindt Hans van der Spek, manager kenniscentrum M&O bij Berenschot.

Binding houden

Van der Spek: “Het behoud van je medewerkers is al ingewikkeld, maar dat zou op den duur nog lastiger kunnen worden zodra onderling contact en dus binding met het bedrijf wegebt. Daarom is het juist noodzaak om de IT-ondersteuning strak te hebben. Natuurlijk gaat het om veel meer aspecten, maar het goed om je te realiseren dat de wijze waarop je medewerkers ondersteunt invloed heeft op de employee experience.”

Meer thuiswerk

Meer dan driekwart van de Nederlandse organisaties geeft aan dat er door de pandemie meer thuis gewerkt wordt. 57% van de organisaties biedt zelfs actief mogelijkheden aan om thuiswerken neer te zetten als mogelijkheid. Daarnaast stelt ruim 60% van de HR-professionals dat hun organisatie flexibeler is geworden wat betreft werktijden. Het feit dat collega’s steeds vaker op een andere locatie of rond andere tijden aan het werk zijn, zou wat betreft Britt Breure, directeur HR & CSR bij AFAS, een reden moeten zijn om meer focus te leggen op digitalisering en IT-ondersteuning van HR-processen.

Inzicht in bezetting

“Juist in een periode als deze, waarin niet iedereen meer standaard op kantoor werkt, is het fijn om inzicht te hebben in de bezetting. Kantoorruimten van veel bedrijven zijn blijvend afgeschaald qua capaciteit en hybride werken is de nieuwe norm. Als manager en team is het noodzaak om te weten wie wanneer thuiswerkt en wie je op kantoor kunt verwachten. Medewerkers moeten zich namelijk altijd welkom voelen in ons clubhuis en altijd een fijne werkplek tot hun beschikking hebben”, stelt Breure.

Privacy- en databeveiliging

Ook de urgentie voor privacy- en databeveiliging daalt. Waar vorig jaar nog 12% van de bedrijven hoge prioriteit gaf aan dit thema, is dit gedaald tot 4% dit jaar. De HR-professionals die mee hebben gewerkt aan het onderzoek geven aan dit topic ook volgend jaar niet als iets zien waar je prioriteit aan moet verlenen.

Alweer opvallend

Ook dit vindt Van der Spek opvallend: “Wanneer medewerkers meer vanuit andere (thuis)locaties of zelfs het buitenland werken, is het noodzaak om als bedrijf je privacy- en databeveiliging op orde te hebben. Je hebt als werkgever namelijk minder zicht op de omgeving waarin iemand zijn of haar werk uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan de consequenties die open netwerken in de trein of koffietentjes met zich meebrengen, helemaal in het buitenland. Het is zorgelijk om te zien dat juist dit jaar de urgentie rondom dit thema nog meer is verminderd.”