Nieuws
Publicatiedatum: 31 augustus 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Vaccinatieplicht

Eerste bedrijven komen met prikplicht

Het was al een beetje te verwachten: de eerste bedrijven komen met een vaccinatieplicht voor hun personeel. Het zijn tot nu toe multinationals: de Nederlandse vestiging van Netflix en het hoofdkantoor van Leaseplan. Bij dat laatste bedrijf wordt iedereen binnenkort weer volledig op kantoor verwacht, van hybride werken is geen sprake. Ongevaccineerden zijn niet welkom op kantoor, al heeft Leaseplan aangegeven er niet op te zullen controleren.

Juridisch onzeker

Vakbond FNV is in alle staten, meldt Het Financieele Dagblad. Het druist volgens de vakbond in tegen het recht op privacy en de lichamelijke integriteit. Het is ook de vraag of er wel een juridisch basis is om op deze indirecte wijze medewerkers tot vaccinatie te dwingen. Waarschijnlijk zullen politiek en rechtspraak zich binnenkort moeten buigen over de vraag of en zo ja wanneer een prikplicht is toegestaan.

Internationale verschillen

Bedrijven die internationaal werken, zoals luchtvaartmaatschappijen, hebben met grote verschillen te maken. KLM meldt dat landen als Singapore, Thailand en Canada geen oningeënte crew toelaten. Concurrent Swiss kent al een vaccinatieplicht voor hun crew. Lufthansa is in gesprek met vakbonden of het bestaande beleid van niet verplicht vaccineren kan blijven bestaan.