Nieuws
Publicatiedatum: 6 april 2020 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier

Fiscus versoepelt betalingsuitstel

Werkgevers die in betalingsproblemen komen door de coronacrisis, kunnen bij de Belastingdienst makkelijker drie maanden uitstel van belastingbetaling krijgen. De aanvraagprocedure is vereenvoudigd en geldt desgewenst direct voor meer soorten (rijks)belastingen. Er is maar één uitstelverzoek nodig voor zowel bestaande belastingschulden als schulden die er aankomende drie maanden bijkomen. Voorwaarden zijn dat er wel op tijd aangifte wordt gedaan en dat de aanvraag tot uitstel van betaling pas kan ná ontvangst van de (naheffings)aanslag van de Belastingdienst.

Gecombineerd uitstel

De aanvraag kan meteen voor meer soorten belastingen worden gedaan. Tot nu toe gold deze alleen voor de vennootschapsbelasting, loonbelasting, omzetbelasting en voor zzp’ers ook voor de inkomstenbelasting. De grondslag is nu verder uitgebreid tot ook energie- en milieubelastingen, assurantiebelasting, verhuurderheffingen, accijns, verbruiksbelasting alcoholvrije dranken en kansspelbelasting. Voor de sierteelt en andere grootafnemers van energie die maandelijks hun werkelijke verbruik betalen, geldt dat de leverancier voor de maanden april, mei en juni geen energiebelasting, opslag duurzame energie of de btw aan de afnemers in rekening brengt.

Simpele aanvraag

Aanvragen tot uitstel van belastingbetaling kunnen tenminste tot 19 juni worden gedaan. Werkgevers kunnen met behulp van hun bedrijfs-DigiD uitstel aanvragen op de website van de Belastingdienst via een eenvoudig formulier. Fiscaal dienstverleners die namens hun klanten uitstel willen aanvragen, doen dat met hun eigen DigiD.

Deblokkeren g-rekening

Bedrijven die personeel uitzenden, uitlenen of detacheren en daarvoor zogenaamde g-rekeningen gebruiken, kunnen de Belastingdienst verzoeken hun tegoed op deze rekeningen te deblokkeren. Normaal wordt alleen het overschot op de g-rekening vrijgegeven, maar vanwege mogelijke betalingsproblemen in bijvoorbeeld de bouw en uitzendbranche, komen nu ook de bedragen tijdelijk in aanmerking die zijn gereserveerd voor loonheffing of btw-afdracht.

Kleine ondernemers

Kleine ondernemers kunnen nu ook meer dan drie maanden uitstel krijgen als dat nodig is. Is de belastingschuld lager dan € 20.000, dan moet de ondernemer bewijsstukken overleggen waaruit blijkt dat de omzetcijfers, de bestellingen of de reserveringen aanzienlijk lager zijn dan de vorige maanden. Bij schulden van meer dan € 20.000 eist de Belastingdienst een verklaring van een accountant of van de brancheorganisatie.