Nieuws
Publicatiedatum: 21 december 2023 | Geschreven door: Eugenia Melissen Ferrer
werk

HR trouw aan werkgever tijdens economische recessie

HR-professionals hoppen met het oog op de economische recessie minder snel naar een andere baan. Waar vorig jaar nog 12% van de HR-professionals ander werk zocht, is dat dit jaar maar 4%. Bovendien zijn HR-professionals nu extra hard nodig, nu de focus verschuift van werven naar reorganiseren en bezuinigen. Dat valt te concluderen uit onderzoek van adviesbureau Berenschot, AFAS Software en Performa HR onder meer dan 600 HR-professionals. De cijfers werden gepresenteerd tijdens HR Live, het grootste jaarevenement voor HR-professionals.

Kopzorgen

De zorgen van HR-professionals zijn groot: de gevolgen van inflatie, recessie en vooral de oorlogen in Oekraïne en Israël. In twee jaar tijd stegen de kopzorgen van HR-professionals over geopolitieke conflicten van 51 naar 81%. Ondanks alle ontwikkelingen blijft het aantal vacatures in specifieke sectoren en functies onverminderd hoog. ‘Werving door het inzetten van medewerkers als ambassadeurs is binnen veel organisaties een geliefd instrument’, aldus Hans van der Spek, hoofdonderzoeker bij Berenschot.

Sterke arbeidsmarktpositie

Bijna de helft van de HR-professionals vindt dat hun eigen positie op de arbeidsmarkt is verbeterd, zo blijkt uit het onderzoek. Vond in 2021 slechts 27% dat zij een sterke positie hadden, tegenwoordig is dat 44%. ‘Met die verbeterde positie ziet het er niet naar uit dat er binnenkort veel beweging op de arbeidsmarkt voor HR-professionals komt’, zegt Britt Breure, HR-directeur bij AFAS. ‘De doorstroom wordt natuurlijk niet groter als HR blijft zitten. Maar het is in dit geval misschien beter dat HR-professionals op hun post blijven om de uitdagingen van de economische recessie het hoofd te bieden.’