Inspectie mag bedrijven die arbeidsmigranten uitbuiten voortaan sluiten
De arbeidsinspectie mag voortaan bedrijven die misbruik maken van arbeidsmigranten niet alleen waarschuwen of beboeten, maar zelfs compleet sluiten. Het gaat in ieder geval om ernstige gronden als illegale tewerkstelling, onderbetaling, te lange werktijden, gedwongen op de werkplek slapen, inname van paspoorten of bankpassen, ontbreken van een leidinggevende, geen of een gebrekkige personeelsadministratie en psychisch of fysiek geweld. Stillegging kan alleen als er een opeenstapeling van dit soort ernstige gronden is die tot ernstig gevaar leiden.
Arbowet en Arbeidstijdenwet
Dat schrijft minister Van Hijum in een brief aan de Tweede Kamer van 11 februari. Binnenkort komt hij met een uitgebreidere en beter gedefinieerde lijst van ernstige gronden. Voor het tijdelijk sluiten van bedrijven is geen aanpassing van de wet nodig. Artikel 28 van de bestaande Arbowet biedt hier voldoende ruimte voor, zolang er sprake is van gevaarlijke situaties op het werk die bij werknemers kunnen leiden tot fysieke gezondheidsschade of psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Bij te lange werktijden kan een stillegging op grond van artikel 8:3 van de Arbeidstijdenwet.
Boetes tewerkstelling illegalen
De stillegging door de inspectie past in een heel pakket aan maatregelen om misstanden met arbeidsmigranten uit te bannen. Een ander onderdeel, de aanpak van malafide uitzendbureaus, is tot nu tot twee keer toe vertraagd. Wel zijn per 1 februari de boetes op het tewerkstellen van illegalen omhooggegaan omdat ze te laag waren. Een bedrijf dat illegalen tewerkstelt, loopt kans op een boete van € 6.000. Is er sprake van opzet, dan kan die boete zelfs oplopen tot € 11.250 per arbeidskracht. Gaat de illegale tewerkstelling gepaard met de inname van reisdocumenten of bankpassen, dat kan de boete zelfs worden verhoogd tot 125%.