Nieuws
Publicatiedatum: 22 maart 2022 | Geschreven door: Hans Delissen

Kabinet: Oekraïners mogen versneld aan het werk

Vanaf 1 april mogen Oekraïense vluchtelingen vrij werken in Nederland. Om misstanden te voorkomen moet een werkgever melden dat hij vluchtelingen uit Oekraïne in dienst neemt. Het kabinet geeft hiermee invulling aan de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Dat betekent dat de lidstaten van de Europese Unie vluchtelingen uit Oekraïne bescherming en mogelijkheden moeten bieden die ze nu nodig hebben.

EU-richtlijn

Begin maart besloot de EU de Tijdelijke beschermingsrichtlijn voor Oekraïense vluchtelingen van toepassing te verklaren. Zij krijgen daardoor minimaal een jaar een speciale verblijfstatus in alle Europese lidstaten zonder dat ze asiel hoeven aan te vragen. Daarmee kunnen ze naar school, studeren en werken. Nederland moet deze richtlijn nog uitwerken, en heeft daar de aankomende weken de tijd voor genomen. Deze periode kan tweemaal verlengd worden met zes maanden.

Tewerkstellingsvergunning

Normaal moet een werkgever een tewerkstellingsvergunning aanvragen voor werknemers van buiten Nederland, Zwitserland of de Europees Economische ruimte (de landen van de Europese Unie inclusief IJsland, Liechtenstein en Noorwegen). Dat zou normaal ook gelden voor Oekraïne, omdat dat land geen lid is van de Europese Unie.