Nieuws
Publicatiedatum: 18 november 2019 | Geschreven door: buromiddeldorp

Kosten verzuim door werkstress 2,8 miljard euro per jaar

Verzuim van werknemers met als oorzaak werkstress kost werkgevers in Nederland maar liefst 2,8 miljard euro per jaar aan loondoorbetaling. 1,3 miljoen werknemers in Nederland hebben last van burn-outklachten. Bijna de helft van alle werknemers (45%) vindt dat er maatregelen nodig zijn tegen werkstress. Zo bleek onlangs uit de factsheet Werkstress van onderzoeksinstituut TNO. Deze is gebaseerd op de Nationale EnquĂȘte Arbeidsomstandigheden (NEA), een onderzoek van TNO en CBS.

Technostress

Technologiegebruik is een belangrijke factor als het om werkstress gaat. Zo maakt 60% van de werknemers bijna de hele dag gebruik van een pc of smartphone. 28 procent van de werknemers ervaart vaak of altijd een informatieoverload. Werkgevers moeten deze vorm van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) beperken. In de whitepaper Werkstress terugdringen geeft het TNO een aantal tips en adviezen over hoe u dit kunt aanpakken. Centraal staat een integrale aanpak, die vaak een combinatie is van het vergroten van de belastbaarheid van medewerkers en het wegnemen van de oorzaken van stress.

Wilt u aan de slag met het reduceren van werkstress in uw organisatie? Gebruik dan deze tool Werkdruk Wegwijzer of download de whitepaper over werkstress van het TNO.