
KPN schaft vast aantal vakantiedagen af
Sinds 1 januari 2025 is KPN afgestapt van het registreren van vakantiedagen. Sinds die datum mogen werknemers volgens de cao zelf bepalen hoeveel vakantiedagen zij opnemen. Er staat geen maximum op, het is de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf. Omdat er ook geen minimumaantal meer is, kunnen mensen die weinig dagen opnemen geen vakantiedagen meer opsparen en worden niet-opgenomen dagen in de toekomst ook niet meer uitbetaald. Dat scheelt organisaties een forse kostenpost op de balans, aldus het FD op 25 maart.
Meer regie is een trend
Minder regels en meer regie voor werknemers past in de trend van nu. KPN is het eerste grote bedrijf dat dit ook laat vastleggen in zijn eigen cao, nadat eerder kleinere bedrijven als Tony’s Chocolonely dit al deden. Toch is het geen vrijheid, blijheid. KPN kent nu een ‘richtlijn’ van 27 dagen per jaar en de verplichting blijft om opname van vakantie vooraf te overleggen met de leidinggevende. De officiële regels verdwijnen, de invloed van de manager niet. Al eerder experimenteerde ING met zo’n regeling. Uiteindelijk gingen de vakbonden niet akkoord met opname in de cao. Die gaan nu wel akkoord bij KPN, al spreken ze over ‘het een kans geven’.
Niet iedereen blij?
Het zijn vooral werkgevers die enthousiast zijn, omdat het een hoop geld bespaart. Ook managers, die toch al veel regie hebben over hun werk, zien de voordelen van onbeperkte doorbetaalde vakantie. Of dat ook voor de werkvloer geldt, is de vraag. Medewerkers die in ploegendiensten of roosters werken of medewerkers die niet kunnen thuiswerken, hebben veel minder flexibiliteit om vrij te nemen, meer kans op groepsdruk en een groter beroep van diezelfde managers om niet (te) veel vakantiedagen op te nemen. Ook in een cultuur waar overwerk de norm is, kan het afschaffen van een minimum leiden tot gezondheidsrisico’s, zeker bij jonge werknemers die zich willen bewijzen.
Meer weten over vakantieregels? Bekijk dan de checklist Vakantiereglement.