Nieuws
Publicatiedatum: 14 april 2017 | Geschreven door: buromiddeldorp

Langer kraamverlof en compensatie transitievergoeding uitgesteld

Zowel de compensatie voor het betalen van een transitievergoeding aan een zieke medewerker als het kraamverlof voor partners van moeders dat zou worden uitgebreid van twee naar vijf dagen, is uitgesteld. Beide regelingen stonden gepland in te gaan op 1 januari 2019. Deze regelingen zijn afgelopen week ‘controversieel verklaard’. Dat betekent dat ze niet meer behandeld zullen worden door het demissionair kabinet.

Waarom uitstellen?

Het demissionaire kabinet behandelt alleen nog lopende zaken. Politiek gevoelige onderwerpen komen niet meer aan de orde totdat er een nieuw kabinet is. Deze politiek gevoelige onderwerpen worden genoteerd in de lijst met controversieel verklaarde onderwerpen. De Tweede Kamer heeft hier afgelopen dinsdag over gestemd. De compensatie voor de transitievergoeding en het verlengde kraamverlof zijn controversieel verklaard en zullen dus flinke vertraging oplopen. Overigens is de keuze van de VVD om aan te dringen dat de uitbreiding van het kraamverlof controversieel is bijzonder. De partij ondersteunde destijds namelijk de motie tot uitbreiding.

Onderhandelingspositie

Zowel Groenlinks als D66 willen het kraamverlof voor partners van moeder nog vérder uitbreiden dan met slechts 3 dagen. Het vermoeden bestaat dat de VVD zijn standpunt dan ook heeft ingenomen om een betere onderhandelingspositie te hebben voor de kabinetsformatie.