Mariëtte Hamer: ‘Sociale veiligheid bij publieke omroep nog niet op orde’
Regeringscommissaris Mariëtte Hamer vindt dat de sociale veiligheid nog niet af is bij de publieke omroep. De NPO en de omroepen hebben nog veel werk te doen voor een cultuurverandering. De plannen voor meer sociale veiligheid zijn niet overal even sterk en het geloof in dat het echt veilig gaat worden is zeker nog niet bij iedereen op de werkvloer aanwezig, zo meldt de regeringscommissaris seksueel overschrijdend gedrag en seksueel geweld op 27 november. Ze adviseert omroepen te blijven werken aan omgangscultuur, organisatiestructuur en systemen voor klachten en meldingen.
NPO
Hamer is bang dat de sociale veiligheid en het tegengaan van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag in de verdrukking komt, nu de NPO aan de vooravond staat van een enorme bezuiniging. En dat mag volgens haar niet gebeuren. De urgentie blijft hoog en sociale veiligheid mag niet verworden tot afvinklijstje. Sociale veiligheid is volgens de regeringscommissaris een continu proces dat je steeds moet evalueren, bijsturen en onder de aandacht moet houden. Ze constateert ook dat grotere omroepen vaker hun plannen of onderdelen beter uitgewerkt hebben.
Nieuwe zaken
Hamer constateert na analyse van de plannen van aanpak van de verschillende omroepen dat er op veel plekken een gebrek aan vertrouwen of zelfs wantrouwen heerst onder medewerkers doordat eerdere beloften niet altijd zijn nagekomen en de veranderingen oppervlakkig zijn. Dit wordt versterkt door nieuwe zaken bij de omroepen, zoals WNL, Ongehoord Nederland en de NTR. Volgens Hamer durven medewerkers zich wel beter uit te spreken, maar nieuw zaken ondermijnen toch weer het vertrouwen in bestuurders en toezichthouders.
Toezicht
Het toezicht op sociale veiligheid bij omroepen moet beter, vindt Hamer. Daar ligt een belangrijke rol voor de raden van toezicht van de omroepen en de externe toezichthouders. Zij zijn in de praktijk vaak onvoldoende toegerust en pakken zaken over sociale onveiligheid niet altijd op. Hamer pleit daarom niet alleen voor een eigen aanpak per omroep, maar ook voor een gezamenlijke aanpak onder coördinatie van de NPO. Er moet ook meer helderheid en transparantie komen over de rolverdeling tussen de externe toezichthouders (het Commissariaat voor de Media en overheid) en de NPO, die de aanpak van sociale veiligheid coördineert.