Nieuws
Publicatiedatum: 2 december 2019 | Geschreven door: buromiddeldorp

Online test: echte zzp’er of verkapt dienstverband?

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de Belastingdienst hebben een webmodule gelanceerd met een vragenlijst over arbeidsrelaties. Met deze webmodule kunnen opdrachtgevers en zelfstandigen controleren of de Belastingdienst de werkenden wel echt ziet als zzp’er of als werknemer. De webmodule zit nu nog in een testfase. De bedoeling is uiteindelijk dat uit de antwoorden van de vragenlijst duidelijk wordt of een zzp’er de opdracht mag uitvoeren zonder dat er een dienstverband hoeft te worden aangegaan. Als dat zo is, dan krijgt de zzp’er een opdrachtgeversverklaring. Zo is er vooraf zekerheid voor beide partijen dat er geen naheffingen voor loonbelasting en werknemersverzekeringen komen.

Merendeel geen ‘echte’ zzp’er

Inmiddels hebben al 8.000 opdrachtgevers de vragenlijst ingevuld over de zzp’ers met wie zij werken. Het merendeel van de zelfstandigen zou volgens de geldende wetgeving als werknemers moeten worden beschouwd. Zo liet het Ministerie SZW onlangs weten. De webmodule zal de komende tijd nog worden aangepast en verbeterd. Zo is de vragenlijst erg lang en zijn niet alle vragen duidelijk.

Test het zelf

Benieuwd of de zzp’ers met wie uw organisatie werkt eigenlijk een dienstverband zouden moeten hebben, volgens de huidige wet- en regelgeving? Doe dan zelf de test via deze webmodule. De module staat online tot vrijdag 20 december.