Nieuws
Publicatiedatum: 26 juni 2017 | Geschreven door: buromiddeldorp

HR kan personeel niet vasthouden

Werkgevers verwachten komend jaar beduidend meer moeite te hebben om medewerkers aan boord te krijgen en te houden. Bijna 50% van de werkgevers heeft hier nu al last van. Nog maar een kleine meerderheid (53%) van de werkgevers zegt géén moeite te hebben medewerkers te behouden. Ter vergelijking: vorig jaar was dat nog 69%; in 2015 zelfs 79%. Meer dan een kwart van de werknemers is op zoek naar een andere baan. Slechts 41% van de HR-professionals verwacht in 2018 geen moeilijkheden op dit vlak. Zo blijkt uit het HR Trendrapport, een jaarlijkse publicatie van Performa Uitgeverij, salarisdienstverlener ADP Nederland en adviesbureau Berenschot.

Employer branding in plaats van arbeidsvoorwaarden

Toch geven HR-professionals minder prioriteit aan het aanpassen van het arbeidsvoorwaardenbeleid dan in voorgaande jaren. Werkgevers leggen steeds vaker het accent op bedrijfscultuur en sfeer om zich te profileren op de arbeidsmarkt.

Meer aandacht voor duurzame inzetbaarheid

Het belangrijkste HR thema van 2017 is ‘Duurzame inzetbaarheid’, direct gevolgd door ‘het versterken van de arbeidsmarktcommunicatie’. Deze thema’s stonden vorig jaar nog respectievelijk op een 4e en 8e plaats. Ook voor het volgende jaar zien werkgevers dit als belangrijke HR beleidsthema’s.