Nieuws
Publicatiedatum: 26 juni 2017 | Geschreven door: buromiddeldorp

HR overvallen door personeelstekort

HR-professionals hebben de effecten van de aantrekkende arbeidsmarkt zwaar onderschat. Dit jaar beperken personeelstekorten zich niet langer tot de ‘bekende’ vacatures in ICT en Techniek. Over vrijwel de gehele linie zijn er personeelstekorten ontstaan. Zo heeft binnen de sector Industrie 39% moeite om salesvacatures in te vervullen. Zo blijkt uit het HR Trendrapport, een jaarlijkse publicatie van Performa Uitgeverij, salarisdienstverlener ADP Nederland en adviesbureau Berenschot.

Helft werkgevers moeite met werving en selectie

Ruim de helft (56%) van de werkgevers ervaart knelpunten bij de werving en selectie van nieuwe medewerkers. Voor komend jaar verwacht zelfs 63% van de werkgevers problemen op dit vlak. Dat is een flink stuk hoger dan vorig jaar werd verwacht (37%).

Grote problemen in ICT, zorg en detailhandel

De grootste problemen worden momenteel ondervonden in de sectoren ICT (76%), de Groot- en detailhandel (63%) en de Zorg (63%). Volgend jaar verschuiven deze personeelstekorten naar verwachting meer naar het Onderwijs (78%), de adviesbranche, onderzoek en overige specialistische zakelijke dienstverlening (73%) en de groot- en detailhandel (71%). Opvallend is dat voor de sector ICT de piek bereikt lijkt te zijn: dit is de enige sector waar de vraag volgend jaar iets afneemt ten opzichte van dit jaar.

Gratis hele rapport downloaden?

Alles lezen over de krapte op de arbeidsmarkt en trends op het gebied van werving & selectie, recruitment en HR? Het volledige HR Trendrapport kunt u downloaden op www.performa-hr.nl